През 2018 година Никола Станчев бе удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

През 2018 година Никола Станчев бе удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Филм за скулптора Никола Станчев и почетен гражданин на Бургас ще има своята морска премиера. "До дъно изпий тишината" ще бъде показан тази вечер от 19.00 часа в Културен дом НХК. 

Във фокуса на лентата е пластическото творчество на скулптора Никола Станчев –  творец с открояваща се творческа индивидуалност. Негови пластики са се превърнали в емблема и част от културното пространство на Бургас. Те привличат с магическа сила, както местните жители , така и многобройните посетители на града от всички краища на света.

През 1978 г. скулпторът Никола Станчев съумява да извае не "настоящия" лик на поета Фотев, а онзи негов жизнен образ, който тепърва ще наложи отпечатък върху дните му. Образ, в който Скулпторът, със сетивата си на художник, е прозрял в бъдещето на друг творец – Поетът, чиято жизнената драма си дава среща с младостта му. 

Диалогът между скулптора и авторитетни личности в областта на културата като театралния режисьор Симеон Димитров поставя актуалните, но и вечни въпроси за критериите, тенденциите и духовните прозрения на истинското творчество, като контрапункт на масовата култура.

Сценаристи на филма са Симеон Димитров, Михаил Венков, Пламен Гелинов. Оператор е Пламен Гелинов, режисьор е Михаил Венков. Филмът е продуциран от Добромир Чочов, а е реализиран с подкрепата на Изпълнителна агенци "Национален филмов център".

След прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с екипа на филма.