Част от екипа на филма присъства на прожекцията в зала Тончо Русев на Културен дом Бургас. Снимки Черноморие-бг

Част от екипа на филма присъства на прожекцията в зала Тончо Русев на Културен дом Бургас. Снимки Черноморие-бг

Филмът "Озарение" да бъде включен в учебната програма на Министерството на образованието и науката. Той ще се показва пред ученици от XII клас и пред студенти, които учат "Българска филология". Предложението направи инж. Виолета Илиева началник на Регионално управление на образованието Бургас, научи сайт "Черноморие". Идеята се роди след прожекцията на "Озарение" в рамките на XIX издание на "София филм фест на брега". Лентата е с времетраене 21.23 минути и разказва историята за създаването на 4 стихотворения от поета Христо Фотев.

Създаден е по мотиви от книгата на Кирил Гоцев "Разговори с Христо Фотев". Автентичният глас на поета отпреди 38 години разказва историята на всяко стихотворение, а актьорът Христо Симеонов ги изпълнява. Използвани са още скулптурни фигури на Никола Станчев и картини на Христо Димитров – Хиндо. Режисьор е Христо Симеонов. Камерата държи отново Христо Димитров – Хиндо, а музиката е дело на Златина Пантелеева.

Филмът бе показан на 27-ми юли, когато се навършват 19 години от кончината на Христо Фотев. На прожекцията присъства по-голяма част от екипа на филма, както и поетът Недялко Йорданов, съпругата му актрисата Ивана Джеджева.

Галерия