Фирмата, която ще проучва за нефт и газ край Силистар търси финансови партньори

, техника и ресурс за проучванията в региона. Тя обаче е одобрена от министерствот и с нея е подписан 5-годишен договор. В момента тече процедура по обжалване на конкурса.

 

 

Представители на фирмата взеха участие в инициарана днес среща в областната управа в Бургас, за да презентират проекта си. Срещата бе по настояване на кметовете на морските общини Царево и Приморско - Петко Арнаудов и Лиляна Димова, които искат отговори на въпроси, свързани с гаранции за запазване на крайбрежието и поминъка на местното население.

Блок 1-14 Силистар, който е обект на договора е с площ 6935,57 кв.м. По думите на Михаил Радев - представител на "Ледербел БГ" (снимката вляво), блокът е най-далече от сушата - на 30 километра източно от Приморско. Според представената от него презентация, 99% е опасността от разливи при транспортиране и съхранение на нефт. В случая обаче ставало въпрос за проучване за находища на газ. През първите две години от действието на проекта щели да бъдат извършвани камерални работи, а не полева работа. Пробите, които ще се вземат ще бъдат изпращани за анализ в САЩ. Ако бъде открит газ, тогава фирмата ще сключи договор за сондиране с международна компания. Според Радев нямало опасност за туризма и живеещите в тези общини, защото морските течения в този блок били в посока север-юг и при евентуални замърсявания, те щели да отиват навътре в морето, а не към сушата.

На въпрос на общинският съветник Валентин Касабов за финансовата обезпеченост на фирмата и нейния опит, Константин Спиров призна, че те нямат такава и в момента водят преговори с международни компании, утвърдени в бранша за сключване на договор за финансиране и стратегическа помощ.

"Притеснява ни факта, че не е направено обществено обсъждане на този проект. Не знаем дали ще станем петролни шейхове, но това са територии, където риболуват рибарите и ние сме притеснени за техния поминък. Какви ще са гаранциите от страна на държавата за безопасността на проекта", попита кметът на община Приморско Лиляна Димова.

"Не знам дали това няма да е поредния проблем за нас. Проблемът с шапа все още не е решен в нашата община и ние нямаме сигурност с този проект", подкрепи я и кметът на община Царево Петко Арнаудов.

Ангел Божидаров - собственик на хотел в Черноморец, настоя да 100% гаранции, че реализацията на този проект няма да се отрази на туризма и в частност на неговия бизнес. "Ако вие ми подпишете при нотариус записна заповед за 250 000 лева, колкото съм инвестирал в строежа на хотела, аз ще обяснявам на хората, че вашия проект е сигурен", заяви той. От фирмата го контрираха, че те не могат да направят това.

След час и половина от началото на срещата се стигна до размяна на квалификации и словесни престрелки между участниците от страна на министерството (в срещата участва зам.-министър Марин Косев) и представители на екологични организации и съветници, което наложи областният управител Константин Гребенаров да влезе в ролята на съдия и да прекъсне срещата, за да въдвори ред.