Професионалната кариера на Венелин Филипов (вдясно) започва в Черноморец. Снимка ФК Созопол

Професионалната кариера на Венелин Филипов (вдясно) започва в Черноморец. Снимка ФК Созопол

Отборът на ФК "Созопол" се подсили с още едно ново попълнение в редиците си за първенството на Втора лига. След привличането на нападателя Венцислав Христов, морският тим подписа договор и с опитния десен бек и познат на обществеността и бургаски регион - Венелин Филипов. Братът на Цветан Филипов няма нужда от представяне, а богатата му визитка и трупането на опит по футболните терени е една от причините да влезе в полезрението на треньорското ръководство на "Созопол"

Венко е роден на 20 август 1990г. в град Бургас, юноша на "Нафтекс" по онова време, а след това преминава и през градския съперник "Черноморец" - Бургас. Притежава изключителна бързина, висок 180, играе като ляв и десен бек, след като е преквалифициран от защитник в по-предни позиции. Работил с изключителни професионалисти като Пейо Николов, Тодор Койчев, Иван Цветанов-трите Хикса, Тодор Киселичков, Петър Хубчев, Антон Велков, Димитър Димитров- Херо и други допринесли много за развитието му като футболист.

Професионалната му кариера започва в "Черноморец" - Поморие през сезон 2009/2010, а с поморийци прави един от силните си сезони по онова време и достига до финал за Купата на България, загубен от "Берое" - Стара Загора. С "Черноморец" - Поморие изиграва 26 мача и бележи едно попадение, а през пролетта на 2010 година е привлечен при бургаските акули. В "Черноморец" в началото Венко играе рядко, но постепенно Антон Велков, Красимир Балъков и Димитър Димитров - Херо му се доверяват и той получава повече игрови минути, превръщайки се в основен футболист по онова време за бургазлии и любимец на сините привърженици. Редом до младите и опитни футболисти, Венко продължава да трупа опит, а в свои интервюта често е заявявал, че проблема при младите състезатели е постоянството. Младият и амбициозен футболист завършва ВИНСА във Варна, но не спира с футбола.

С привличането на опитния Венелин Филипов в "Созопол", който ще играе като десен бек, треньорският щаб на небесносините се надява да вдигне още повече конкуренцията и класата в тима, за да постигне целите и през настоящия сезон. Надяваме се и на по-малко контузии, които съпътстват в последно време небесносините.