Кметът на Средец Иван Жабов ще връчи приза на името на Комня Стоянова. Снимки Архив Черноморие-бг

Кметът на Средец Иван Жабов ще връчи приза на името на Комня Стоянова. Снимки Архив Черноморие-бг

Националният странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура" ще отпразнува тази година своя 30-ти рожден ден. Съборът ще се проведе на 28-ми и 29-ти май в местността "Божура". Той се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда 1897".

"Две години не сме го провеждали наживо, заради пандемията, но сме поддържали искрата", каза за "Черноморие" кметът на община Средец Иван Жабов. Той ще връчи и приза на кмета на народния певец Лазар Налбантов. Той ще получи отличието за своя принос в развитието и популяризирането на "Фолклорен венец Божура". Лазар Налбантов участва като изпълнител на събора от 10-годишна възраст, а пред последните десет години активно участва в неговата организация. Тази година той ще бъде и член на журито с председател Ваня Монева. Останалите членове са - Мария Градешлиева - директор на НУФИ "Филип Кутев" - Котел, изпълнителите и водещи на телевизионното предаване по БНТ "Иде нашенската музика" Даниел Спасов и Милен Иванов, радио водещият в БНР - Бургас Георги Янакиев и кметът на община Средец Иван Жабов.

Над 100 изпълнители ще се качат на сцената на събора през първия състезателен ден. Награждаването на победителите ще бъде на 29-ти май, неделя. Тогава ще бъд евръчен и приза на името на Комня Стоянова.