Захари Бахаров в сцена от филма Войната на буквите. Снимка БНТ

Захари Бахаров в сцена от филма Войната на буквите. Снимка БНТ

Фондация "Лъчезар Цоцорков" дари 230 500 лева за реализацията на телевизионния сериал "Войната на буквите". Бенефициент на сумата е фирма "Мидуест" ООД с управител Габриел Георгиев. Предметът на дейност на юридическото дружество е производство на филми и телевизионни предавания.

Габриел Георгиев е и изпълнителен продуцент на сериала "Войната на буквите", а процудент е Българската национална телевизия.

Филмът, който е в 12 серии, е по романа на Людмила Филипова - "Войната на буквите". Сценаристи на сериала са - Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов, режисьори - Зоран Петровски и Виктор Чучков, оператор - Борис Славков, сценограф - Аксел Николе, художник по костюмите - Марта Миронска, а композитор - Виктор Стоянов.

В сериалан участват - царица Мариам - Теодора Духовникова, кавхан Сурсувул - Захари Бахаров, цар Симеон - Деян Донков, княз Баян - Даниел Върбанов, княз Петър - Ненчо Костов, принцеса Мария - Климентина Фърцова, император Лакапин - Валентин Танев.

Историческата драма ни пренася в Х век. Най-могъщата държава в Европа – България, е обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът разказва за последните дни от живота на цар Симеон Велики (Деян Донков) и месеците след смъртта му. Най-малкият му син – Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол.

Това не е първият проект, който е подпомогнат финансово от семейната фондация "Лъчезар Цоцорков". Тя е създадена в памет на Лъчезар Цоцорков. Мисията на фондацията, която е основана през 2019 г., е: "да допринася за благополучието на българското общество, чрез подкрепа за културата и развитие на талантите, насърчаване на иновациите и постиженията в образованието и здравеопазването, както и чрез подпомагане на деца в неравностойно положение".