Директорът на Операта Александър Текелиев откри фотоизложбата. Снимки Петя Добрева

Директорът на Операта Александър Текелиев откри фотоизложбата. Снимки Петя Добрева

Фоайето на Държавна опера Бургас стана фото галерия. В нея в продължение на един месец бургазлии и гостите на града ще могат безплатно да разгледат изложбата "Софийски музикални седмици". "Тя е посветена на 50-годишния юбилей на най-стария музикален фестивал в България", каза за сайт "Черноморие" доц. Александър Текелиев - директор на културния институт. Експозицията включва над 20 табла, проследяващи създаването развитието през годините на "Софийски музикални седмици".

Изложбата гостува по покана на ръководството на Бургаската опера и със съдействието на проф. Момчил Георгиев – председател на фондация "Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

За тези, които искат да се запознаят с историята на фестивала могат да го направят още с първите фотоси. Паната са разделени тематично и проследяват музикалното събитие, което е било едно от най-значимите в България и в Европа през тези 50 години. Сред темите, в които са обединени архивните снимки са: "Върви, народе възродени", "Нови имена", "Нози звезди", "Ние пак сме тук", "Без инструмент", "От жеста към музиката", "Акценти" и други.

Меломаните, които са били свидетели на развитието на фестивала през годините ще видят на фотосите любимите си изпълнители, диригенти, музиканти. Гордост за бургазлии е, че в експозицията на някои снимки са запечатани маестро Емил Чакъров, световното оперно сопрано Райна Кабаиванска, както и съученикът на Чакъров - проф. Минчо Минчев, другото голямо сопрано Гена Димитрова и други.

На една от снимките е запечатан момента от гостуването на цигуларката Мила Георгиева, тогава ученичка в Музикалното училище в София. Нейното първо участие на сцената на Бургаската опера бе с участието на маестро Иван Кожухаров. Могат да се видят и снимки с маестро Руслан Райчев - диригент, с маестро Найден Тодоров, които са участвали в различни издания на "Софийски музикални седмици".

В юбилейната фотоекспозиция има и снимки на световни музиканти, диринегти, изпълнители, които са гостували на сцената на международния фестивал. "Тогава залите са били тесни и времето не е стигало на всички желаещи да посетят музикалните изяви, които са били на световно ниво", припомня Александър Текелиев.

Изложбата може да бъде разгледана през следващия месец с вход свободен.

Галерия