Участието на фрегатата в учението на НАТО продължава. Снимки ВМС - Варна

Участието на фрегатата в учението на НАТО продължава. Снимки ВМС - Варна

Завърши поредния етап от плаването на фрегата "Смели", като част от състава на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море (SNMG2). По време на съвместното плаване, с корабите от групата се проведоха учения по провеждане на кораб през обезопасен район, тренировка по приемане и предаване на гориво на ход и тактическо маневриране.

След края на съвместното плаване българският кораб бе изпратен от групата със церемония по приветстване на военните кораби на море (SAILPASS). Пред фрегата "Смели" предстои поредното предизвикателство – участието в операцията на НАТО в Средиземно море по морска сигурност "Sea Guardian".

След заставане на 21-ви ноември 2020 г. във Военноморска база Суда, остров Крит, се проведе разбор на съвместните действия на море и започна подготовка в базови условия на вахтените офицери и групата за проверка на съмнителен кораб.

На 24-ти ноември ще се формира тактическата група за операция "Sea Guardian". Освен фрегата "Смели", в тактическата група ще влязат фрегатите "Spetsai" от ВМС Гърция и патрулния кораб "Trent" от Кралските ВМС на Великобритания.

Предстоят работни срещи с основния команден състав, на участващите в операцията кораби, които ще напуснат  Военноморска база Суда на 26-ти ноември 2020 година.

По план в началото на декември корабите ще посетят пристанище Александрия, Египет.

Галерия