Задграничното плаване ще продължи до 22-ри ноември. Снимки ВМС

Задграничното плаване ще продължи до 22-ри ноември. Снимки ВМС

Фрегата "Смели" с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев напусна Пункт за базиране Варна за продължително задгранично плаване. Старши национален командир на плаването е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Фрегатата се отправи към Военноморска база Аксаз, Република Турция. Там, за времето от 30-ти октомври до 22-ри ноември 2020 г., корабът ще влезе в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2), в която освен нашата фрегата са два кораба на ВМС на Испания, един кораб на ВМС на Румъния и един кораб на ВМС на Турция.  

Веднага след сформиране на групата на 30-ти октомври започва участието и в противоподводното учение на Военноморските сили на Република Турция с международно участие "MAVI BALINA", което продължава до 10-ти ноември 2020 година. Учението ще се проведе в източната част на Средиземно море, териториалното море на Република Турция и Военноморска база Аксаз и в него участват ВМС на страни от НАТО и ВМС на страни партнъори.

След завършване на учението Втората постоянна група кораби на НАТО и фрегата "Смели" ще посетят пристанище Суда, Република Гърция.

Галерия