Прокурор Петров (в средата) даде съвместен брифинг с шефа на ОДМВР - комисар Калоянов. Снимка Окръжна прокуратура

Прокурор Петров (в средата) даде съвместен брифинг с шефа на ОДМВР - комисар Калоянов. Снимка Окръжна прокуратура

Мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лева е наложена на Иван Н., а на Манол П. паричната гаранцияе е в размер от 2000 лева. Това обяви ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров на извънреден брифинг във връзка с унищожаване на дюните в местността "Каваци", съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура в морския град.

Окръжна прокуратура в Бургас повдигна обвинение на Иван Н. за това, че на 11-ти януари 2019 година на крайбрежна плажна ивица в съучастие с Манол П., действайки като подбудител и помагач, посредством верижна машина, собственост на Манол П., противозаконно унищожил в защитена територия природна забележителност "пясъчни дюни". Подбудителството се изразява в умишлено склоняване на Манол П. да унищожи чрез разораване с верижната машина посочената защитена територия, а помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на разоряването и унищожаването на природната забележителност, чрез даване на съвети и разяснения на Манол П. относно местонахождението й, както и предоставянето на сумата от 1000 лв. за извършване на разораване и унищожаване на дюните - престъпление по чл.278в, ал.1, вр. чл.20, ал.3 и ал.1 от НК.

Обвиненията са за извършено престъпление по член 278 в, алинея 1, във връзка с член 20, алинея 2 от Наказателния кодекс. Законът е предвидил наказание от до три години лишаване от свобода и глоба в размер от 2 000 до 10 000 лева. за всеки от обвиняемите. 

 Иван Н. е собственик на парцела, върху който са се намирали унищожените дюни. По думите на комисар Калоян Калоянов - шеф на Областна дирекция на МВР в Бургас в полицията не е постъпвал никакъв сигнал за извършеното престъпление до неделния ден, а служителите на реда са научили за посегателството срещу дюните от журналистически материали. "Не се съмнявайте, че ако бяхме получили своевременен сигнал престъплението то щеше да бъде разкрито още в съботния ден", каза комисар Калоянов.