Сенем Гюзел е новият генерален консул на Република Турция в Бургас. Снимка Лина Главинова

Сенем Гюзел е новият генерален консул на Република Турция в Бургас. Снимка Лина Главинова

Ще работя да има директни полети от Бургас до Истанбул. Трябва да има по-разнообразен достъп до Бургас, не само по суша, но и по въздух и море. Това каза новият генерален консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел. Това от своя страна ще доведе и до увеличаване на инвестициите.

"Посещенията и срещите на високо ниво между ръководителите на нашите две държави се увеличават. Ускореното развитие на отношенията ни трябва да продължи. И Бургас като област има водеща роля в тези отношения", каза още дипломатът.

Сенем Гюзел идва в Бургас с четиригодишен мандат. Тя вече е осъществила първата си официална среща с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Генералният консул е родена в Истанбул, Турция, където завършва средното и висшето си образование. Има и магистърска степен от университет във Франция, след което постъпва на работа в Министерството на външните работи в Анкара. От 1999 година е със статут на дипломат. Била е в посолството на Турция в Хавана (Куба), в консулството в Париж (Франция) и в посолството във Варшава (Полша).

"Чест е да служа в Консулството ни в Бургас, който е красив български град. За краткото време, откакто съм тук, усетих топло отношение", каза генералният консул на Турция в морския град. Тя изрази надежда, че по време на престоя си тук ще работи за увеличаване на съвместните проекти в областта на културата, на изкуството, образованието и здравеопазването.

"Работим в тясно сътрудничество с България по съвместната ни граница и срещу тероризма. Целта е да се намали бежанския поток към България и Европа. Турция е приютила 4 млн. бежанци в резултат на войната в Сирия", каза още Сенем Гюзел.

Турската страна спря за 120 часа военната си операция в Сирия в резултат на срещата между президента на републиката Реджеп Ердоган и вицепрезидента на Съединените щати Майк Пенс. "Ние не искаме да позволим създаване на терористична държава на границата ни със Сирия. Искаме силите на Партията на демократичния съюз, която е продължение на сепаратистката организация ПКК в Турция, да се оттеглят от зоната. Доволни сме от преговорите, които се проведоха и мислим, че проблемът по границата ни със Сирия ще бъде решен чрез преговори", каза още генералният консул на Турция в Бургас.