Близо час генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Аврен Акйол посрещаше гостите на тържеството. Снимки Лина Главинова

Близо час генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Аврен Акйол посрещаше гостите на тържеството. Снимки Лина Главинова

"Благодаря на всички, които приехте поканата ни да отбележем заедно националния празник на Република Турция - 29-и октомври. Ние искахме да споделим нашето вълнение с  вас - нашите приятели. Повече от четири години съм тук. Това е и едно прощаване с вас", така се обърна към гостите Ниязи Аврен Акйол - генерален консул на Република Турция в Бургас.

"След няколко месеца ще бъда принуден да кажа "Сбогом" на този град. Такава е съдбата на дипломата. Благодаря  на всички за близостта, за приятелството, което проявихте към мен", сподели дипломатът.

След приветствието си към гостите на празничния коктейл, Ниязи Акйол прочете обръщението на президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган, по повод 94 години от създаване на Република Турция (на 29 октомври 1923 г.).

По традиция празничната церемония започна с националните химни на България и Турция.  Изпълнението на "Пасо добле" от децата от тацова група към ОУ "Димчо Дебелянов" в село Снягово бе прието с голямо въодушевление от дошлите на тържеството. Кулминацията на празника бе разрязването на тортата от Ниязи Аврен Акйол, зам.-областната управителка на област Бургас - Севдалина Турманова и зам.-кметът на Община Бургас по култура и образование - Йорданка Ананиева.

Галерия