Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок поднесе венец пред паметника на Бора Сюелкан. Снимки Черноморие-бг

Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок поднесе венец пред паметника на Бора Сюелкан. Снимки Черноморие-бг

"Вземаме мерки да спрем натиска на мигранти. Очакваме и международно съдействие. Страната ни е на челно място по отношение на отговорността за приемане на бежанци. 3 млн. сирийци живеят в Турция", така отговори генерален консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел на въпрос на "Черноморие". През последните седмици се усеща засилен мигрантски натиск спрямо България и Турция в резултат на политическите събития в Афганистан и завземането на страната от страна на талибаните.

Успоредно с това консулството в Бургас полага усилия за насърчаване на турските инвестиции у нас. До края на годината в морския град трябва да отвори врати клон на турската банка "Зираат". Това ще допренесе за засилване на двустранните икономически отношения между двете страни и в частност между пограничните райони.

Генералният консул Сенем Гюзел благодари на всички, които се включиха в отбелязване на годишнината от смъртта на Бора Сюелкан - аташе в Генералното консулство на Турция в Бургас, загинал при терористичен акт на 9-ти септември 1982 година. Във възпоменателната церемония се включиха и посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок, зам.-областният управител на област Бургас Божан Божанов, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева. Те поставиха венци и цветя през паметната плоча на Бора Сюелкан, която се издига в двора на консулството в Бургас.

Галерия