Филмът за Гео Милев дава отговори на въпросите, които режисьорът Костадин Бонев търси

Филмът за Гео Милев дава отговори на въпросите, които режисьорът Костадин Бонев търси

80-минутният филм на Костадин Бонев "Гео Милев в лабиринта на времето" е включен в програмата на XX "София филм фест на брега". Тазгодишното издание ще се проведе от 31-ви март до 8-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК. Филмът за Гео Милев е създаден по сценарий на Константин Петров и Костадин Бонев, заснет е от оператора Алекс Самунджи, а във филма участват уважавани български актьори и обществени личности – Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на Койна Русева.

Филмът търси отговор на въпроса: "Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?" И припомня и допълва фактите на кошмарната реалност от далечния февруари през 1954 година, когато в София и околностите са разкрити десет масови гроба. В тях, според специалистите, са били заровени 500 души, приключили земния си път с насилствена смърт. Става ясно, че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете край Илиенци е намерено стъклено око… Окото е на легендарния поет Гео Милев…

"Мисля, че и на най-големия специалист, който се занимава цял живот с творчеството на Гео Милев, ще му бъде трудно да обясни каква е тази магия, какво прави Гео Милев изключителен и важен за нашето днешно живеене", споделя режисьорът Костадин Бонев в интервю пред Анна Ангелова в телевизионното предаване "Библиотеката". "На която и врата да почукахме, пред която и институция да споделихме, че имаме нужда от помощ в процеса на работата по този филм - винаги и веднага вратите се отваряха, всеки искаше да ни помогне по някакъв начин... Филмът няма хронологична структура. Той се занимава с няколко основни момента от живота, от съдбата на Гео Милев. Започваме с неговото изчезване, като за нас беше особено важно неговото отношение към близките му, към жена му, към баща му, както и отношението му към властта... Гео Милев не е изпитвал страх - никога от нищо…"

Режисьорът Костадин Бонев е автор на над 20 документални и четири игрални филми, ценени и обичани от публиката и киноспециалистите. Сред тях са "Изкореняване" (2017), "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" (2013), "Европолис: Градът на делтата" (2010), "Търпението на камъка" (1998), "Писма до долната земя" (1994), както и игралните "Далеч от брега" (2018), "Потъването на Созопол" (2014), "Военен кореспондент" (2008), "Подгряване на вчерашния обед" (2002). На творбите му са присъдени десетки награди от фестивали в цял свят. Пет от филмите му са отличени с Наградата на филмовата критика на фестивалите на българския документален и игрален филм "Златен ритон" и "Златна роза". Три пъти печели наградата за най-добър филм на наградите на Българската филмова академия.

Прожекцията на "Гео Милев в лабиринта на времето" е на 2-ри април от 13:30 часа. Входът е свободен. Филмът ще бъде представен от Костадин Бонев.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".