Добрин Вътев (вдясно) връчи наградата на Георги Бостанджиев. Снимки Лина Главинова

Добрин Вътев (вдясно) връчи наградата на Георги Бостанджиев. Снимки Лина Главинова

Стана традиция на 6-ти декември - празникът на Бургас Никулден да се връчват престижните награди "Художник на годината" и "Бург на годината". Както винаги събитието събра стотици бургазлии и гости на града в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22. Дошлите имаха възможност да видят Никулденската изложба на бургаски художници. Сред присъстващите бе и генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе. Тук бяха зам.-областния управител на област Бургас Севдалина Турманова, председателят на ОбС - Бургас Костантин Луков, кметът на Бургас Димитър Николов.

С топли думи се обърна към присъстващите новият председател на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев. В словото си той цитира думите на Левски: "За мен винаги е било делото, а след това словата". Той припомни на присъстващите, че художниците "говорят" с картините си. Трима изявени бургаски автори бяха номинирани за престижната награда "Художник на годината" - Ненчо Русев, Стойко Даскалов и Георги Бостанджиев. Призът на Дружеството на бургаските художници и на Община Бургас получи Георги Бостанджиев. "И другите двама са достойни за тази награда. Тя е много ценна за мен, след няколко дни правя 70 години и това е най-големият ми подарък", сподели Бостанджиев.

Наградата "Бург на годината", която е учредена от "Радио 1", получи известната бургаска диригентка и музикален педагог Милена Добрева - ръководител на вокална формация "Фортисимо" и диригент на общинския хор "Родна песен". "Милена Добрева и "Фортисимо" прославиха Бургас в целия вят", заяви при връчването на наградата кметът на града Димитър Николов.

В категорията "Завърнали се младежи" призът бе за Стефани Кирякова, едно от златните момичета по художествена гимнастика. Чаровното момиче благодари за наградата. "За мен е изключителна чест. Статуетката ще я поставя редом с другите награди, в стаята ми в София. Така Бургас ще остане завинаги в сърцето ми", сподели пред сайт "Черноморие" бургаската спортиска.

Галерия