DSC_0296

DSC_0296

Георги Лапчев: Няма проблем, който да не очаквам да "избухне"

- Г-н Лапчев, готова ли е вече рамката на проектобюджета на община Царево за 2012 година?

- Рамката на проектобюджета е готова. Това ще бъде един много пестелив бюджет. Няма как да е по-различен предвид на това, че страната в криза и че финансовото състояние на общината не е цветущо, но аз няма да се оправдавам с тези, които са я докарали до това положение. Напротив гледам напред. Това, което аз и колегите ми се опитваме да направим е един много добре премерен и в същото време един много респективен бюджет. Идеята ни е да спрем да работим на парче, а да поставим много по-далече нашите жалони, през които да се движим. Начертана е стратегия за следващите 10 години, защото трябва да има последователност, да се развиваме в един по-дългосрочен план.

Тазгодишният бюджет е първата стъпка от тази десетгодишна стратегия, която ще следваме и която ще направи така, че общината да изплува и да застане на позицията, която заслужава.

- В цифрово отношение, какво ще е измерението на бюджета и какво ще е занижението в сравнение с предходната година?

- Бюджетът ще копира този, който беше в предходната година. Ще се опитаме да задържим тази цифра, която е достигната в момента - 11-11,5 млн. лева.

- Как ще се справите със събираемостта на местните данъци и такси и средствата от различните видове услуги, които общината предлага?

- Вече сме направили постъпки да подобрим събираемостта. За тези два месеца, през които управляваме общината, аз и екипът ми, успяхме да променим доста от начините и отношението на служителите на дирекция"Местни данъци и такси" към хората. Събираемостта е добра. Бюджетът е преизпълнен за миналата година. Сега започваме реформи в сферата на услугите, които предлагаме. Организираме един по-премерен фронт офис, в който се ослужба всеки жител на общината, така че обслужването да става на едно място, да се избяга тичането от етаж на етаж и от сграда в сграда. Опитваме се да структурираме службите, така че всеки жител да получи услугата за максимално кратко време и по възможност на едно гише. Реформата, която стартирахме в общината ще приключи до два месеца и хората да са доволни от услугите, които предлагаме и ще повиши събираемостта. Ниската събираемост се дължи на факта, че на хората им е досадно да тичат по различни институции. Затова се опитваме да разбием тази досадна процедура и обслужването в общината да бъде по-бързо и по-качествено.

- Ще има ли рестриктивни мерки срещу нередовните данъкоплатци, както е в Бургас и сега се въведе и в община Поморие (жители на общината не могат да получат административна услуга, ако не са си платили задълженията б.а.)?

- Определено трябва да има мерки спрямо тези, които не са коректни. Изисква го логиката. Не е нормално да има добри платци, които да спазват законите и за тях правилата да се такива, и в същото време тези, които не го правят да претендират за същите права. Разбира се този, който не е коректен ще бъде преследван и наказват за това. Живеем в правова държава и смятам, че закона е над всичко. Затова който нарушава, ще трябва да си прали.

- Ще има ли административни мерки срещу тези нелоялни платци, както е в Бургас и Поморие?

- Не, не мисля че ще тръгваме да работим в такава посока. Не смятам, че това е правилният път.

- Каква е новата структура на общината, с която ще работите през следващите почти четири години от мандата ви?

- Доста по-компресирана е. Определено общината беше с малко по-раздут щат. Новата структура залага на млади хора, които да отговарят на ценза, който се изисква от съответното звено, амбициозни, с желание да работят, с много нови идеи, които съм убеден, че ще реализираме още преди края на мандата.

- Колко човека си заминаха от администрацията със съкращенията, които бяха наложени от финансовия министър Симеон Дянков (в края на миналата година той препоръча оптимизиране на щата на общините с 15% съкращаване)?

- Симеон Дянков не наложи съкращения, той ги препоръча...

- Препоръката е равносилна на задължение...

- Така е. Ние започнахме малко по-рано с всичко това, което се налагаше като съкращение не заради тази препоръка, а в предвид фактите в общината. Част от хората бяха в малко повече. 6 човека са си отишли на база на 2009-та година. Не сме приключили с реформите. Промените трябва да са постоянни. Да, работи се и в момента, в който се види, че нещо куца продължаваме реформата. Не можем да кажем: Ето, сега сменихме едни хора и край това ще бъде. И ще вървим по мед и масло. Няма такова нещо. Всичко ще зависи от резултатите на общината и по какъв начин ще се развива тя. Ако преценя, че звено, което сме създали дори в момента не си върши работата и не върви в правилната посока, то ще продължи да се реформира.

- Кой е първият приоритет, включен във вашата предизборна програма, по който вече работите?

- Първият е честност. Работим от първия ден да има честност и справедливост в общината и да няма привилигировани хора. Убеден съм, че доста от грешките вече са изчистени.

- А от проектите, които бяхте посочили по кои вече се работи и кога ще има резултати?

- Програмният период по европейските програми приключва догодина и онова, което за съжаление няма да има като тема в следващия период са водните цикли. Вече работим по тях. Става въпрос за водните цикли в Царево и Ахтопол. Това означава чиста, мръсна канализация и пречиствателни станции. Болката на цялото Черноморие са пречиствателните съоръжения. Факт е, че от Лозенец до Резово няма действаща пречиствателна станция. Изключвам тази в Царево, но и при нея има проблеми и текат реформи в момента. Това е нещото, което за съжаление може да се получи трудно, но съм убеден, че ще се случи. Те си носят бремето от нашите предшественици, които са направили невъзможното така да ги заплетат, че да дори да искам сега да ги заплета сега не мога.

- Има ли проблем, заложен от предишната администрация, който очаквате сега да "избухне" със страшна сила?

- Ще обърна въпроса. Няма такъв проблем, който да не очаквам да "избухне" със страшна сила. Всичко онова, което е започнато и в момента, в който са виждали, че има проблем е зарязвано и с времето така се е затлачвало, че в момента се превръща в мина. Не искам да работим така. Моят принцип на работа никога не е бил такъв. Опитвам се да наложа нов принцип на работа на администрацията - започнем ли да работим по една тема, трябва да я завършим или да стигнем до там, че да вземем решение, че това никога не може да бъде предвижено напред. Един проблем трябва да се реши до край. Един по един излизат проблемите.

- Търсили ли сте за съдействие бившия кмет или неговия заместник по проблеми, с които документално или по друг начин не може да се справите?

- Не мисля, че биха могли да ми помогнат. Чисто по решаване на проблемите не съм ги търсил и до колкото знам те самите нямат намерение да правят срещи с мен. По отношение на документите най-вероятно ще потърсим някои от експертите, защото не успяваме да намерим част от документацията тук.

- Изчезнала ли е?

- Да кажем, че не успяваме да я намерим. Може би е била неправилно подредена.

- Има ли ревизия, която тече в момента в общината?

- Няколко ревизии текат в момента. Финансовата инспекция приключи ревизията си. Има доста фрапиращи констатации по нея. Чакам доклада на Сметната палата до края на януари. В момента започва и ревизия на Националната агенция по приходите.