Георги Маринчев е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Снимка Лина Главинова

Георги Маринчев е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Снимка Лина Главинова

Георги Маринчев е роден през 1972 година в Бургас. Завършил е Строителния техникум, сега Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" със специалност "Архитектура". Има диплома за магистър по маркетинг от БСУ.

Ръководи собствен бизнес.

В периода 1996 - 1999 година е председател на Студентски съвет при БСУ. Учредител на бургаската структура на ПП "Движение Гергьовден" през 1999 година. Председател на ПП "Движение Гергьовден" - Бургас за периода 2003 - 2006 година. Член на Изпълнителния съвет на "Движение Гергьовден" от април 2011 година. Заместник-председател на партията от октомври 2013 година.

След като "Движение Гергьовден" и ГЕРБ подписаха национално споразумение за съвместно участие в местните избори, Георги Маринчев е представител на своята партия в листата за съветници на ГЕРБ в община Бургас.

 

- Г-н Маринчев, "Движение Гергьовден" имаше свой общински съветник в местния парламент на Бургас преди четири години. На изборите през 2015 година Вашата партия участва със самостоятелна листа са съветници, чийто водач бяхте Вие. Тогава получихте 1 512 и въпреки че квотата за съветник беше 1 416, не успяхте за влезете в местния парламент. Причината за това е системата за преразпределяне на мандатите - Хеър-Ниймаер. Очевидно е, че тя ощетява малките партии за сметка на големите. Нужно ли е отново да се направят законодателни промени и да бъде въведена система, която да бъде по-справедлива?

- Всъщност "Движение Гергьовден" има присъствие в местния парламент на Бургас от далечната 1999 г. И до толкова, доколкото през повечето време съставът на листите ни, и това да предложим компетентни и достойни хора на нашите съграждани, е била основно моя отговорност, чувствам удовлетвореност за постигнатото, особено като се има предвид формата на нашата организация и липсата на ресурс, което ни е спохождало през цялото съществуване. Аз си признавам, че не съм юрист и въпросите свързани с изборното законодателство винаги съм разглеждал по-скоро от конкретната ми оперативна работа по организиране на изборният процес. Да, бих посочил много слабости, в това число и посочената система... но предпочитам в момента да се фокусирам върху сегашната кампания.

Драматично изживяхме загубата с малко през 2015 година, обжалвахме и резултатите на три инстанции без особен резултат. В крайна сметка всичко това е вече зад гърба ни и вярвам, че ни направи по-сплотени и по-силни.

- Това ще са вторите местни избори, при които избирателите ще могат да гласуват преференциално за избран от тях кандидат в листата на съответната партия. Разликата сега е, че за да бъде пренаредена листата кандидатът трябва да получи 7% от гласовете за цялата листа. Не е ли много висок този праг?

- На първо място категорично искам да подчертая, че съм горещ привърженик на преференциалното гласуване. Основните две причини за това са, че от една страна то дава възможност на избирателя да пренебрегне подредбата на партийните централи, а самите кандидати мотивира за по-отговорно поведение и търсене на пряк контакт с хората при обясняване и устояване на своите приоритети. И колкото е по-нисък е прагът, толкова по-добре. Що се отнася до настоящият от 7 % от гласовете за цялата листа, той почти не се различава от предишния за партии и коалиции с по-скромни резултати, но донякъде ще повлия, по моя оценка, негативно на тези, които постигат резултати от по няколко хиляди гласа. Тези кандидати, които са на така наречените избираеми позиции и не са притеснени от пренареждане едва ли ще бъдат максимално мотивиране да участват в кампанията, при останалите липсата на мотивация идва точно от невъзможния праг за преодоляване. Напрактика при 40 000 получени гласа и квота за мандат около 1500-1550, която се очаква да бъде на настоящите избори в Бургас, пренареждането ще става с около 2800 гласа. Ако някой от кандидатите е способен да спечели толкова високо доверие, би предпочел да се яви като независим кандидат, а не да рискува с почти два пъти повече гласове да не стане съветник. Това ми са аргументите заради които смятам, че ситуацията в момента ощетява големите партии и най-вероятно ще окаже негативно влияние върху техните резултати и при първа възможност се надявам прага да бъде намален или най-добре напълно премахнат.

- През 2015 година за първи път бяхте водач на листата на "Движение Гергьовден" в Бургас, но не успяхте да влезете в ОбС. Сега обаче сте част от листата на ГЕРБ. На избираема позиция сте, която Ви гарантира участие в следващия местен парламент. Как ще мотивирате Вашите симпатизанти да Ви подкрепят?

- Припомням че партньорство между ГЕРБ и "Движение Гергьовден" започна още на изборите за Европейски парламент и се реализира в нашия регион, конкретно в подкрепата за Ивелина Василева, като мажоритарен бургаски кандидат. За тези от нашите симпатизанти, за които този факт е бил проблем, още тогава са изразили своето разочарование. Не останах с впечатление, че тук в Бургас това е било масово явление. И тук е мястото да отбележа, че аз съм в листата на ГЕРБ по лична покана на кмета на община Бургас Димитър Николов, а не на базата на политически споразумения и пазарлъци. Обръщам внимание на този факт и припомням, че бургаската структура на "Движение Гергьовден" винаги е подкрепяла програмата му и всички позитивни неща той успя да свърши още от 2007 г. Така, че за нас това е естествен процес, при който даже ще бъдем много по-пряко ангажирани. И ще подчертая, че дали 17-тото място е избираемо или не за мен няма никакво значение. Мотивиран съм за максимално добро представяне, изразено в преференциален вот, ако щете и заради собствената репутация и тази на организацията, която представлявам. И работим с колегите за пълно мнозинство в Общинския съвет, за да бъде възможно максимално да реализираме програмата за управление на общината за периода 2019-2023 г.

И искам да се обърна към нашите съграждани, които оценят всичко позитивно, което Димитър Николов успя да свърши за града ни през последните 12 години и продължават да му гласуват доверие, нещо в което аз нямам никакво съмнение, да подкрепят и предложената от него листа за общински съветници, защото ние сме отбора, който заедно с администрацията сме поели отговорността да реализираме най-мащабната и амбициозна програма предлагана някога.

- Вие сте един от политиците, които от години работите за обединение в дясното политическо пространстно. Въпреки усилията, които полагате това не се случи. И този път дясното в Бургас е разединено. А Вашата партия е партньор на управляващите. Защо направихте този политически избор?

- За съжаление към момента това е точно така. Но не винаги е било така. Искам да припомня, един много положителен факт от историята на взаимоотношенията на десните партии, който коренно промени скоростта и мащаба в развитието на града в много положителна посока. Много хора позабравиха, какво представляваше града през трите мандата на Йоан Костадинов. Безвремие и тук - там козметични промени, без цялостна визия и концепция в перспектива. И десните партии, всеки воден от собственото си разбиране за непогришимост, разидинени, някои от тях в перманентен конфликт помежду си, ставахме лесна плячка, образно казано, на три поредни местни избора и донякъде съучастници на този застой. На всичко това беше сложено край в края в края на 2006 г. На поредица от работни срещи 12 десни, центристки и земеделски партии успяхме да постигнем принципен консенсус за единна дясна кандидатура, която да се изправи срещу тогавашния кмет.  И след като този консенсус беше постигнат, логично направихме и втората крачка да намерим най-подходящия човек, който да олицетворява този безпрецедентен съюз. И се спряхме на Димитър Николов. ГЕРБ беше учреден след няколко месеца... Логично Николов беше издигнат от тях за кандидат, подкрепен от всички останали 12 организации, номинирали го преди това. Останалото, както се казва е история, но за мен дори и само това да сме успели да свършим в местната политика, е достатъчно и усмисля многогодишните ни усилия, не малко нерви и ресурси, които сме вложили. С част от тези колеги продължаваме да бъдем заедно. С Георги Дракалиев от ВМРО, който тогава стоеше до мен на преговорите и в момента сме в една листа, и ще бъдем колеги в новия Общински съвет. СДС продължава безрезервно да подкрепя Николов, както го е правило през цялото време. На останалите колеги от дясното политическо пространство само бих им пожелал, с леко гергьовско намигване, да не се наложи да ги събирам пак по подобен повод, като този от 2006 г. Поостарях вече за такива работи.

- Местните избори се различават от парламентарните. При тях има значителен мажоритарен вот. Какво ще бъде Вашето послание, което ще отправите към избирателите, за да Ви чуят и подкрепят с гласа си?

- Да така е. Изразих вече моята позиция за мажоритарния вот. Призовавам всички съграждани да се възползват от него. Призовавам ги да положат усилието да се запознаят с професионалните биографии и свършеното от хората, които в момента се състезават за тяхното доверие. Виждам толкова достойни и почтени хора, част от които имам честа лично да познавам и им желая "Успех". Знам че при толкова много кандидати това е почти невъзможно, но се надявам поне да се запознаят с кандидатите от нашата листа. Страхотни хора и професионалисти, покриващи напрактика всеки спектър от живота, отдадени на каузата да реализират в максимална степен амбициозната програма на кмета Николов.