От Федерацията вече изразиха желание финалът на обиколката да бъде в Бургас, каза съветникът Георги Маринчев. Снимка Личен архив

От Федерацията вече изразиха желание финалът на обиколката да бъде в Бургас, каза съветникът Георги Маринчев. Снимка Личен архив

Георги Маринчев е роден през 1972 година в Бургас. Завършил е Строителния техникум, сега Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" със специалност "Архитектура". Има диплома за магистър по маркетинг от БСУ.

Ръководи собствен бизнес.

В периода 1996 - 1999 година е председател на Студентски съвет при БСУ. Учредител на бургаската структура на ПП "Движение Гергьовден" през 1999 година. Председател на ПП "Движение Гергьовден" - Бургас за периода 2003 - 2006 година. Член на Изпълнителния съвет на "Движение Гергьовден" от април 2011 година. Заместник-председател на партията от октомври 2013 година.

Георги Маринчев е общински съветник от "Движение Гергьовден" в местния парламент на Бургас. Той влезе като част от листата на ГЕРБ. Двете партии подписаха национално споразумение за съвместно участие в местните избори миналата година.

- Г-н Маринчев, чия е идеята за удължаване на велоалеята от природозащитен център "Пода" до квартал "Крайморие"?

- Това не нова идея. Търсеше се решение от поне 5 години. Там има два сериозни проблема единият е, че цялата зона попада в "Натура 2000" и не могат да бъдат извършвани строителни дейности, другият проблем е една скала в района. По-важното е, че започнахме един позитивен диалог с общинската администрация в лицето на зам.-кмета по строителство Чанка Коралска, Димитър Бакалов - директор дирекция "Строителство" от друга страна – колоездачната общност. Имаше няколко работни срещи, на които се коментираха проблеми, които общността има. В хода на тези разговори се роди и идеята за този проект.

- Общинският съвет прие докладната записка на кмета на общината Димитър Николов за изработване на подробен устройствен план - парцеларен план (ПУП - ПП) за осигуряване на трасе на велосипедна алея от местност "Пода", преминаващо през различни имоти, за да стигне до "Крайморие". Предстои да бъде изготвен и технически проект. Как във времето ще бъде реализиран той? Със средства от бюджета на Община Бургас или ще се търси външно финансиране?

- Надяваме се да бъде намерено външно финансиране. Амбицията е тази велоалея да бъде продължена и да стигне до Созопол. Надявам се още през следващата година проектът да влезе в капиталовата програма на бюджета на Община Бургас, поне частта, която касае пасарелката. Защото, ако това бъде преодоляно ще се стигне до Крайморие и ще може да се стъпи на стария път за Созопол и наистина да бъдат свързани двата града.

- През последните години Бургас се променя и привлича туристи с различни атракции. Възможно ли е панорамните площадки, които са предвидени да бъдат изградени заедно с пасарелката, да станат такъв тип атракция?

- Разбира се, че е възможно това. Запознат съм с идейния проект и твърдя, че това ще бъде едно от най-атрактивните места, откъдето ще може да се наблюдава залива.

- Община Бургас направи мрежа от велоалеи. Някои от тях обаче са разчертани направо върху тротоара, където велосипедистите се блъскат с пешеходци, на места и с търговци (като велоалеята по улица "Гурко" б.а.). Оказа се, че това не най-подходящия вариант са "съжителство" на една територия на пешеходци и велосипедисти. В София вече работят по проект за велоалея, която ще бъде обособена на платното в непосредствена близост с лентата за движение на автомобили, но няма да бъде част от пешеходната зона. Кога в Бургас може да бъде реализирана такава велоалея?

- Реализацията на такава велоалея вече е започнала. Работните срещи, които направихме между администрацията и колоездачната общност в града дават резултат. Въпреки че не съм пътен инженер, не съм и най-запаления колоездач в града, успях да събера на едно място хора – професионални колоездачи, представители на Общината, за да започнем да изчистваме проблемите. Те самите признаха, че са допуснали грешки в началото, защото са нямали опит. Преди началото на реконструкцията на булевард "Демокрация" имахме две работни срещи за велоалеята, която ще бъде там. Имаме уверението, че всяка велоалея, която тепърва ще бъде изградена да бъде обсъждана с общността в Бургас.

- Идеята на кмета Димитър Николов е да свърже велоалеята от Сарафово с тази в Крайморие и дори тя да бъде продължена до Созопол на юг и Поморие – на север. Как би помогнала за развитието на колоезденето в града?

- Колоезденето има много аспекти. В контекста на пандемията от COVID - 19 страни като Великобритания, Испания, Франция отпуснаха милиони евро, за да стимулират хората да се качат на колела – първо, заради тяхната безопасност, после и заради тяхното здраве.

Ситуацията, в която сме в момента е предизвикателство по отношение на финансиране на такъв проект. Надявам се, че морските общини ще успеят да намерят средства за това, защото е важно.

- Вие сте запален колоездач. Практикувате основно шосейно колоездене. Мнозина не правят разлика между видовете колоездене и велосипедите, с които се практикуват те. По време на извънредното положение велосипедистите нямаха възможност да практикуват. Успявате ли Вие и хората, които карат колела, да влезете във форма?

- Със сигурност не съм успял да вляза във форма. Някои успяваха поединично да спортуват. Стриктно спазвах карантината, най-малкото защото съм съветник и трябва да давам пример и не мога да си позволя волности. Вече съм на велосипед. Ляттое прекрасно да се предвиждам с велосипеда. Не гоня спортни резултати. По-специфичното при шосейното колоездене е, че ние за по-малко от 70-80 км. не излизаме да караме.

- Единна ли е колоездачната общност в Бургас и има ли общи правила, които следва?

- За съжаление не познавам общност в страната да е единна. Самото колоездене, особено спортното е индивидуален спорт. Но отношенията ни са добри. На инициираните от мен срещи успяхме да съберем четири-пет поколения колоездачи от 18 до 80-годишни. Нещата се подобряват и има разбиране.

- Вие сте зам.-председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в ОбС Бургас. Приехте предизвикателството да организирате финала на Международната обиколка на България по колоездене. Как успяхте да убедите Федерацията и Община Бургас, че градът заслужава да посрещне финала?

- Опитвам се да помогна от гледна точка на моите правомощия. Истината е, че колоезденето в страната беше в сериозна криза. Федерацията е с ново ръководство от амбициозни хора, които се опитват да възродят професионалното колоездене в страната и моята амбиция е да им помогна.

Има един момент, който е важен. Поради пандемията половината спортен календар в световен мащаб е провален. Много сериозни отбори не могат да участват в състезания. Нашата обиколка е един шанс за тях. Има заявки от над 40 отбора, които искат да участват. В нашия регион има няколко обиколки, които няма да се проведат и ние имаме уникален шанс в Бургас да финишират състезатели, които са на световно ниво.

- Само решението на Общинския съвет ли ще определящо финалът на обиколката на България да бъде в Бургас?

- Федерацията е изпратила писмо до Община Бургас, в което изразява своето желание финалът да е тук. Друг е въпросът, до колко Общината ще се ангажира с организацията. Това е сериозна организацията. Около 150 колоездачи могат да финишират тук. Оптимист съм от разговорите, които водих до сега и смятам, че идеята ще бъде подкрепена. Финалът съвпада и с един от уикендите(Екстрийм уикенд б.а.), които администрацията организира като инициатива, която трябва да докара повече туристи в Бургас. Точно тогава, на 1-ви август е планиран финалът, имаме уникален шанс да направим един истински спортен празник.

- Отбори от кои държави са потвърдили участие в Международната колоездачна обиколка на България?

- От Франция, Италия, Чехия, Полша, Белгия, Швейцария, Холандия, Казахстан и други. За първи път в историята на обиколката са поканени отбори от клас "UCI ProTeam", които имат право да участват в обиколките на Франция и Италия, на най-престижния еднодневен пробег Париж – Рубе и други.

- Несебър има традиции в колоезденето. Състезатели от клуба ще участват ли в обиколката?

- До колкото разбрах има четири български отбора, но кой ще влезе в тях е решение на Федерацията.

- Всеки един от членовете на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности има своите пристрастия към конкретен спорт. Успявате ли да убедите своите колеги да ви подкрепят във вашите начинания?

- За шест месеца в Общинския съвет на Бургас не съм останал с впечатление, че някой е изразил свои пристрастия. В тази ситуация с председателя на Комисията и с останалите членове поддържаме изключителна връзка с всички клубове. Те ни търсят и ние се опитваме да помогнем. За тях е труден период да стартират при новите условия. Малко по-малко започна да се възстановява процеса. Не делим клубовете. Ако има пристрастия те са по-скоро към детско-юношеските школи и аматьорските клубове. При професионалните клубове нещата стоят различно.

- На последната сесия приехте докладна записка да бъдат редуцирани средствата за клубовете за периода, в който бе въведено извънредно положение и всичко спря. Не е ли това справедливия начин да се дават пари за нещо, което не си реализирал?

- Недоволство изразиха един – двама колеги. Не знам да има недоволни от клубовете. Това не е приумица на спортната комисия и на администрацията. Искам отново да благодаря на спортните клубове, които участваха в различни акции по време на пандемията със свои клипове, над 130 участваха в кръводарителската акция. Инициативата беше на клубовете. Те го направиха с нарочни писма, с които заявиха, че доброволно се отказват от част от средствата, защото не тренират. Не става въпрос само за субсидията, но и от парите за провеждане на състезания, които не могат да се проведат. И затова трябва да им благодарим. Те бяха солидарни и съпричастни. Тепърва съветници и Общината ще предвиди средства, за да се възстанови спорта до преди 13-ти март. Те в наше лице винаги ще имат партньори.