Георги Русев е кандидат за общински съветник от листата на партия Средна европейска класа

Георги Русев е кандидат за общински съветник от листата на партия Средна европейска класа

Георги Русев е един от разпознаваемите бургаски музиканти. Почти няма човек, който да не е слушал как той свири и причината за това е, че музиката от хоби през годините се е превърнала в професия. Кариерата му минава от "Фанданго" през Г.Р..А.С. до "Горещ пясък" и "Lemon Box". Има участие в създаването на много песни, след които безспорния хит на "Фанданго" - "Миг от приказка", както и "Приказка за любовта" и други.

През последните години обаче музиката започва да отстъпва място на социалното предприемачество, с което той се занимава. Така се стигна до момента, в който със съмишленици стопанисва едно от последните хитови заведения в Бургас - клуб "Арт, фиш фууд & сайънс. Той обяснява концепцията на клуба като микс между място за вкусно и здравословно похапване, забавления на откритата сцена през лятото (или вътре през есенно-зимния период) и място за конференции, семинарни обучения и други събития. Крачката от социалното предприемачество към политиката минава през новосъздаденото "Сдружение Гражданска инициатива "По-добрия град". Като негов представител Георги Русев влиза в листата с кандидати за общински съветници на партия "Средна европейска класа" в община Бургас. Това е първото му участие в местни избори.

Сред приоритети на сдружението, с които Георги Русев участва в предизборната кампания са - връзка между средното и висшето образование, за да се осигури приемственост, взаимодействие между бизнес и образование, здравословно хранене на децата, планиране на водните пространства около Бургас, както и акценти, свързани с културата на града.

- Г-н Русев, как гражданските сдружения могат да променят живота на хората? И възможно ли е да го направят без участието на партията?

- Няма партия, не само в българската история, която да не е започвала под формата на някакво сдружаване на лица. За разлика от партиите обаче, сдруженията не си поставят за цел да овладеят публичната власт, посредством което да реализират дневния си ред, диктуван от целите на своя устав. Ако трябва да се направи по-общоприемливо разграничение, сдруженията реализират своите цели, чрез меки форми на въздействие - организиране на различни събития, семинари, кръгли маси. Партиите също използват този инструментариум, но те търсят и овладяване на публичната власт чрез различни инструменти, включително санкционни, техния дневен ред става дневен ред за цялото общество.

И в двата случая обаче става въпрос за убеждаване и влияние над обективно съществуващи или оформящи се обществени процеси.

Най-близко до ролята на Сдруженията е тази на лобиста. В България, а и в редица други държави лобизма като дейност днес е натоварен с по-скоро отрицателна асоциация,а дали е правилно или не, е въпрос на гледна точка, но е вярно че където има дим, е много вероятно да има и огън. Затова и постепенно лобиста бива изместен от инфлуенсъра, но съдържанието на дейността не се променя – свързана е с опит за влияние върху обществени, включително икономически процеси.

- Как ще продължите като част от сдружението да работите за вашите идеи, ако не станете част от следващия ОбС на Бургас?

- Няма невъзможни неща. Всичко винаги опира до организация, определяне, подреждане и интегриране на ресурси. Основните цели на Сдружението са много ясни: повишаване информираността на гражданите и участието им във вземането на решения, касаещи устойчивото развитие и качествената жизнена среда в Черноморския регион, както и подпомагане на институциите за устойчиво развитие и управление на регионите, градовете и населените места, в съответствие със стандартите в ЕС – Нова Лайпцигска харта и Харта за многостепенното управление, в това число чрез създаване и подпомагане на интегрирани бизнес-решения с природосъобразни практики.

Интегрирани бизнес решения с природосъобразни практики правим и сега – примерът е нашия клуб "Арт, фишфуд енд сайънс", който е съвременно социално предприемачество.

Другите ни методи са вече споменатия по-горе общ за сдруженията събитиен инструментариум/модел.

Разбира се, трибуната на общинския съветник дава качествено нова възможност за поставяне на въпросите за устойчиво развитие и управление на регионите, градовете и населените места.

Но, дори и без тази възможност, доколкото е естествен стремежа на всеки гражданин да иска и да търси по-добра и качествена жизнена среда за себе си и за тези, за чието бъдеще носи лична отговорност, сме убедени че целите на Сдружението ще намерят своят реципрочен позитивен отговор. Разбира се, при съответстващото ниво на организация при нас.

Ще се радваме в резултат на участието ми в най-висшия демократичен форум за излагане на идеи – изборите, нашите идеи, или поне част от тях, без претенции за авторство върху им, да бъдат припознати и станат част от принципите за бъдещето управление на Общината.

- Как помага музикалната Ви култура, музикалното Ви призвание и химията в сегашното Ви амплоа на кандидат за съветник?

- Благодарение на музикалната си ангажираност съм имал възможността да посетя множество държави и градове, да гледам и сравнявам, опозновайки различни култури и човешки взаимоотношения. Сценичните уроци са безброй, като един от тях е, че формирането на отношение към културата, във различните и форми, е една продължителна мисия. Пътят и тук е трънлив и не лек.

Химията е точна природна наука. свързана с организиране и интегриране на елементи, процеси в едно цяло. Човека също е химия, а животът му може да бъде описан като комбинация и последователност от процеси на клетъчно и молекулно ниво. Любовта е също химия.

Това разбиране за взаимнообуслувеност на процесите в една система и необходимостта от интеграция за постигане не само на обективно видими, но и на ефективни резултати ми е дала химията. Химията за мен е и възможност за творчество. Разбира се строго структурирано и обусловено от законите на науката. Разбирането на необходимостта от интегрирането на съставните елементи, с цел постигане на ефективност за една система, ми дава моето образование като компютърен инженер. Ако разгледаме всеки един софтуер, а той е интегрирана система, само така той може да работи правилно.

На предстоящите местни избори може да подкрепите Георги Русев като гласувате с бюлетина 3 и преференция 125.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия