IMGP0066-1

IMGP0066-1

Георги Шивачев: "Ръце на Надеждата" ще помага и насърчава доброволците

Отговорите на тези въпроси дава Георги Шивачев.

 

- Как се роди идеята за сдружението?

- Идеята за създаването на това сдружение е отпреди 2 или 3 години. Много съм мислил над това и всеки път съм се връщал в изходна позиция, променял съм идеите си, чел съм и съм черпил информация от други сходни организации в световен мащаб. На скоро присъствах на откриването на библиотечен кът с дарение от фондация "Ейнджълс" в Центъра за настаняване от семеен тип "Ронкали". От тогава започнах по-сериозно да обмислям възможността за създаване на сдружение от доброволчески вид. Почнах да сондирам и да искам мнение от други организации, да се допитвам какво би било полезно, за да се развие нещо подобно в наши условия.

- Следвате ли принципите на някоя международна организация със същата цел?

Да разбира се, направил съм консултации с две международни организации като "Киуенс Интернешънъл" и УНИЦЕФ, като техни златни партньори. Няма да скрия, че в САЩ има подобна организация "Hands of Hope", но тя е насочена предимно за деца от  държави, като Етиопия, Намибия и Сомалия. Места където има размирици, където има глад, болести и мизерия, където децата не знаят какво е книга.

- Очаквате ли подкрепа в това ваше начинание и от кого?

Много хора, мои приятели застанаха зад гърба ми и зад проекта, който им споделих. Тук е моментът, в който аз искам да благодаря на родителите си, които застават зад това мое начинание, на доц. Мария Чавдарова – преподавател в УНСС, Стоян Динков, благодарности към фондация "Ейнджълс" за това, че ми помогна да развия идеята си (проекта) и още много други.

- Кой би могъл да се присъедини към сдружението и как ще привличате съмишленици?

В условия на криза е много трудно да привлечеш съмишленици, повечето гледат с недоверие на подобни сдружения или организации и с право, тъй като спечелените пари по проекти или отпуснато финансиране от община не отиват по предназначение, а да не говорим че голяма част от сдруженията ги свързват с определена политическа партия.  

Наясно съм, че ще ми е доста трудно да привлека хора към сдружението, но от друга страна се радвам на съмишленици и хора, които с радост са готови вече да се включат, а това означава тези хора да докарат други желаещи и това никак не е малко.

- Да разбирам ли, че сдружението ви е на принципа на доброволчеството? Как ще мотивирате хората да отделят от времето си, за да се включат и да помагат? 

- В държави като Англия и САЩ има изградени школи за доброволчество под егидата на УНИЦЕФ, ЮНЕСКО и други сходни организации, където млади хора се обучават в рамките на 6 месеца по различни специалности в зависимост от това кой с какво иска да се занимава и да помага, било то учители, за оказване на първа помощ, логистика и други. Взимайки примера от тези две държави, а също така примера на Полша ми се ще в България и по – точно в Бургас да бъде създаден такъв център за обучение по доброволчество - би било хубаво. За мен лично, мотивацията идва с удовлетворението, от това което си направил, от това да видиш едно грейнало детско лице и негова сбъдната мечта, без значение каква е. Просто е, когато човек иска и има желание, винаги може да помогне.

Ние не сме научени да мислим за помощ, напротив – ние сме научени, че щом се прави нещо то трябва да се плаща, както казват - "Безплатен обяд няма". Ето това трябва да се промени в манталитета на българина и да се знае, че не всичко е пари. Добрината и това да направиш някого щастли, в според мен не трябва да се обръща винаги в пари. В западните държави доброволчеството се поощрява и когато в длъжностната ти характеристика пише, че си бил доброволец в една или друга организация гледат на теб с други очи, тоест, че си социално отговорен.

- Не се ли притеснявате от реакцията на хората, от това че могат да си кажат - поредната организация, създадена с някаква цел и полза?

Не, ни най – малко ме притеснява това, защото знам, че има хора които са застанали зад мен и ме подкрепят, дори са готови да помагат.

- Как ще избирате кого да подкрепите и каква ще бъде помощта - материална, морална?

Не е необходимо да избираш, за да направиш някой щастлив. Бъдещото сдружение ще е насочено изцяло към деца в неравностойно положение, деца лишени от родителски грижи, деца с различни болести, които имат нужда от подкрепа, нужда от внимание и по този начин те да разберат, че не са сами. Способите са много, желание да имаш.