На премиерата на филма ще присъства и сестрата на Емил Чакъров - Виолета. Снимки Лина Главинова

На премиерата на филма ще присъства и сестрата на Емил Чакъров - Виолета. Снимки Лина Главинова

Георги Тошев даде 12 хиляди лева за документалния филм за Емил Чакъров. Колегата, популярен с хитовата си телевизионна поредица "НепознатиТЕ", довечера ще представи най-новата си рожба "Последен концерт". 75-минутният филм ще бъде излъчен от 21.00 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Входът е свободен, припомни самият автор, режисьор и продуцент на филма.

В реализацията на филма е участвала и Община Бургас, която също е дава средства. Каква е точната сума обаче не стана ясно.

С прожекцията на "Последен концерт" се слага началото на тържествата посветени на 70-годишнината от рождението на маестро Емил Чакъров. Година и половина е отнело на продуцента Георги Тошев да заснеме документалния филм "Последен концерт". Той с екипа си е имал възможността да открие и да се срещне с роднини, близки приятели, колеги на маестрото, както и да посети градовете, където е дирижирал бургазлията.

За събитието в Бургас дойде сестрата на Емил - Виолета Чакърова. Филмът "Последен концерт" е разширена версия. "Имаме достатъчно заснет материал и от него ще направил и направи филма "Реквием", допълни Тошев. Той сподели, че има идея и за заснемане на игрален филм за Емил Чакъров.

В документалната лента, която ще бъде показана за първи път довечера, бургазлии ще се докоснат до неповторимия маестро и до личността Емил Чакъров. Във филма звучат концерти, дирижирани от Чакъров и заснете от италианската телевизия Rai, както и последите думи на диригента произнесени пред диктофона на негов близък в Париж.

"Това, което зрителите няма да видят, но което е важно за това, какво представлява Емил Чакъров е, че спрямо него на два пъти са правени опита да бъде вербуван от Държавна сигурност. Емил Чакъров се е ползвал с протекцията на Людмила Живкова и на тогавашния министър на културата Георги Йорданов. Но те са знаели, че чрез културата ще се говори повече за България", допълни Георги Тошев.

Няма помен за родната къща на Емил Чакъров

Галерия