Георги Тошев ще представи в Бургас автобиографията на Стефан Данаилов

Георги Тошев ще представи в Бургас автобиографията на Стефан Данаилов

На 31-и март в гранд хотел и СПА "Приморец" в Бургас ще се състои премиерата на книгата "Романът на моя живот" с участието на актьора Стефан Данаилов и журналиста Георги Тошев. Това е автобиографията на Ламбо, създадена в съавторство с Георги Тошев. Освен представяне на книгата, ще бъде прожектиран и филма "Монолог" на Ема Константинова и Георги Тошев, също посветен на обичания български актьор.

Бургас е първият град от турнето за представяне на книгата и филма, посветени на Маестрото. Огромният интерес към събитието изчерпа за броени дни наличните места за "Приморец чете: Романът на моя живот". За пътя към Стефан Данаилов, предизвикателствата и общуването с такава иконична за България личност – разказва журналистът Георги Тошев.

Г-н Тошев, благодарим Ви за отделеното внимание. Как "се случи" книгата за Стефан Данаилов? Кой кого потърси и колко време отне създаването и?

- Идеята носех отдавна у себе си, но години наред не смеех да занимавам проф. Данаилов с нея. Той е активен, зает човек и някак все ми се струваше, че едва ли ще се съгласи да разказва и описва живота си, защото той си го живее пълноценно. След загубата на съпругата му Мария, която познавах и харесвах, идеята за книга вече се превърна в намерение. Издателство "Книгомания" направи предложение, на което аз и професор Данаилов не можехме да откажем. Изпълниха всички условия това да бъде луксозно томче на достъпна цена, в което Маестрото за първи път  да разкаже живота си от първо лице. Имахме разговори и Стефан Данаилов каза "да"! Прекарах незабравими мигове с него и ви уверявам, че имам материал за още една книга, но реших да не прекалявам. Стефан Данаилов е толкова популярен и обичан, че книгата трябваше да прилича на него – да има харизма и да се чете леко.

- Лесно ли се получи диалогът между Вас и Стефан Данаилов?

- Да, понякога зацикляше, но като цяло работехме изключително добре. Получих най-ценното за подобна работа – цялото доверие на героя. Надявам се, да не съм го разочаровал.

- Каква беше реакцията на големия ни актьор, когато за първи път прочете готовия ръкопис?

- Професорът само изглежда лесен и забавен. Той е перфекционист, поправяше, допълваше. Не беше лесно. Само му повтарях, че това е последната поправка, ако иска да има книга за рождения си ден. Вижте, не е лесно да минеш през спомените си, да се срещнеш с важни хора, които вече ги няма. Това си е психодрама. Труден процес. А представяте ли си да сте имали живота на Стефан Данаилов?

- Защо избрахте книгата да излезе по книжарниците точно на 9 декември 2017г.?

- На 9-и декември излезе официално, но първите копия бяха готови за рождения му ден, на 7-и декември за представянето в Народния театър.  Отдавна не бях виждал на едно място толкова много и различни хора, обединени от една личност. И бързината, с която се свърши първия тираж – 10 000 книги се продадоха само за една седмица! Не се сещам за друга личност с толкова бързи продажби у нас…. Но не статистиката е важна. По-важно е, че Стефан Данаилов си остава един от най-обичаните и ценени български артисти на всички времена.  

- Успоредно с "Романът на моя живот", излиза и филм, също посветен на Маестрото - "Монолог", на който сте режисьор и съсценарист заедно с Ема Константинова. В него, също както в автобиографията на Стефан Данаилов, използвате и архивни кадри, непоказвани до момента. Лесно ли беше да ги откриете и изобщо - какво Ви накара да потърсите подобни фотографии и ленти?

- Трябваше ни ход с режисьора Ема Константинова, с който да разкажем най-сниманият български актьор. И ако в книгата има много от неговия личен живот, то във филма целях да присъстват героите му, образите, които създаде през годините - и които го белязаха. Ролите са визитната картичка на всеки актьор. "Монолог" е задочният разговор на Стефан Данаилов с неговите герои. Формата е монолог, най-силната в една пиеса, в един спектакъл.

- Казвате, че в "Монолог" ще видим Стефан Данаилов такъв, какъвто не сме го виждали досега. Защо?

- Защото недовършените разговори са най-интересни. А Стефан Данаилов така е препускал през годините – от роля в роля, от филм във филм, спектакъл, концерт, че е оставил много недовършени разговори с героите си.

- Планирахте ли още в началото автобиографията и филмът да се случат заедно, или идеята се роди в последствие, по време на писането на творбата и интеракцията Ви със Стефан Данаилов?

- Идеята се роди към края на книгата. Общувах с един талантлив и откровен човек, който нямаше какво да крие или усуква. Стефан Данаилов се намира в едни хубави години на размисъл. Исках да запечатам този момент, защото няма да спра да повтарям, че сме длъжници на личности като него. Малко са документите през годините, които отразяват как е стигнал до тук, как е направил едни от най-запомнящите се роли в киното, театъра. Стефан Данаилов е документ за времето.

- На 31 март стартирате турне, което на което ще представите и книгата, и филма за най-обичания български актьор. Къде ще стартира то и кои градове и държави ще обхване?

- Имаме толкова много покани, не само в България, но сега ще минем през Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Сливен, Бургас, където ще присъства самият професор Данаилов, който е зает, но не издържа и ще се срещне с почитателите си в града. Следват Карлово, Благоевград, Асеновград, Хасково, Варна, Ловеч… На 19-и май е европейската премиера във Флоренция. Чака ни много път и хубави емоции, а печатарите – нови тиражи на книгата.