Предложението ни ще бъде гледано днес в Комисията по енергетика в парламента, каза Деница Николова. Снимка Черноморие-бг

Предложението ни ще бъде гледано днес в Комисията по енергетика в парламента, каза Деница Николова. Снимка Черноморие-бг

ГЕРБ предлага 100% компенсация на сметките за тока за бизнеса, общините, училищата, храмовете и другите второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Компенсацията да е за период от 6 месеца. Предложението ще се гледа днес в Комисията по енергетика в парламента, каза депутатът от коалиция "ГЕРБ - СДС" Деница Николова. По данни цената на тока само в област Бургас се е увеличила 2,5 - 5 пъти. "Общините трябва да вземат драстични мерки за намаляване на уличното осветление или да правят съкращения", заяви Николова. В момента общините имат право да разходват 1/12 от бюджета си за 2021 година, тъйкато държавния бюджет още не е приет.

"Освен, че работят без бюджет и не могат да планират, общините работят и без европейски средства. Вече втора година от настоящия програмен период няма усвоено нито едно евро", допълни Николова.

Всички общини в страната имат затруднения с високите сметки за ток за декември 2021 година. Те обаче не само за улично осветление, но и са сметките на училища, градини, библиотеки, музеи, които са второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

Детска градина "Слънце" в Камено трябва да плати за декември 2021 година сметка за ток в размер на 2 500 лева, а през декември 2020 година сметката е била едва 536 лева.

Драстична е и сметката на община Малко Търново. За декември 2021 година тя е в размер на 49 000 лева. За сравнение през декември 2020 година е била само 9 000 лева.

Иван Алексиев: Не кметовете, правителството не може да си направи сметката