Ивелина Василева (вляво) няма да е кандидат за народен представител. На второ място в листата е Жечо Станков (зад нея). Снимки Черноморие-бг

Ивелина Василева (вляво) няма да е кандидат за народен представител. На второ място в листата е Жечо Станков (зад нея). Снимки Черноморие-бг

Областният лидер на ГЕРБ - Бургас Димитър Бойчев входира в Районната избирателна комисия листата за кандидати за народни представители на коалиция "ГЕРБ - СДС" във Втори многомандатен избирателен район Бургас. Водач за втори път е Любен Дилов - син почетен председетел на "Движение Гергьовден".

Изненади в листата на липсват. Ивелина Василева, която е била депутат в няколко парламента, бивш министър и бивш зам.-министър на околната среда и водите няма да е кандидат за народен представител. "Това е лично решение. Винаги ще подкрепям колегите си, но трябва да има приемственост", заяви Ивелина Василева след регистрацията на листата в РИК.

Изненадващо на второ място, което Василева заемаше по време на редовните избори за 45-то Народно събрание, този път е отредено за Жечо Станков - бивш зам.-министър на енергетиката. В предишната листа той беше поставен под номер 6 и само няколко гласа не му стигнаха, за да пренареди листата и да влезе като четвъртия депутат на коалицията от Бургас. "Ивелина Василева и Димитър Бойчев са били мои ментори. Благодаря за доверието. Ще продължим да помагаме на Бургас и региона. Кампания не се прави само 30 дни преди изборите, а непрекъснато", коментира Жечо Станков.

Другата изненада е петото място в листата за областия лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев. Депутат в няколко парламента и поставен под номер 4 в предишната листа, сега той отстъпва с едно място. "Има подмладяване на нашата листа с повече места за коалиционните ни партньори. Очаквам, че ще надградим резултата от предишните избори", коментира Димитър Бойчев. Той не скри притесненията си, че ще има опашки пред секциите, заради недостатъчния брой машини за гласуване. С поправките в Изборния кодекс ще се гласува изцяло машинно с изключение на секциите с до 300 избиратели, където гласуването ще става само с хартиена бюлетина.

"Според мен повече от 300 души на една машина трудно могат да гласуват. Винаги в изборния ден има един прозорец от 3-4 часа, през които гласуват по няколко човека и това ще доведе до струпване на хора пред секциите", допълни Бойчев.

Председателят на "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов от 11-то място в предишната листа сега е поставен под номер 8. С две места нагоре минава и общинският съветник Веселин Пренеров - от 8-мо на 6-то място сега.

Седмото място е за коалиционният партньор от СДС - Димитър Петров - зам.-кмет на община Камено.

"Над 100 поискани и договорени срещи в целия регион през март отпаднаха, заради пандемията и се надявам сега да ги реализираме и удвоим. Имаше твърдения, че предишните избори бяха манипулирани и това е лъжа, която с резултата си ще опровергаем сега", заяви зам.-председателят на "Движение Гергьовден" Георги Маринчев. 

Ето я и цялата листа:

1. Любен Дилов - син - издател

2. Жечо Станков - енергиен експерт

3. Деница Николова - експерт по европейски политики

4. Галя Желязкова - мениджър

5. Димитър Бойчев - магистър по право на ЕС

6. Веселин Пренеров - телевизионен журналист

7. Димитър Петров - финансист

8. доц. д-р Драгомир Стефанов - преподавател в УНСС

9. Георги Вражев - педагог

10. Атанас Костадинов - треньор по акробатика

11. д-р т.н. Иван Вълков - машинен инженер

12. Вежди Орманов - предприемач

13. Андрей Рунчев - икономист

14. Лазар Налбантов - народен певец

15. Огнян Станков - мениджър

16. Пеньо Мечков - икономист

17. Владимир Крумов - икономист

18. Атанас Тодоров - икономист

19. Стефана Караджова - бизнес консултант

20. инж. Венелин Радев - експерт по енергийна ефективност

21. Ренета Тонич - експерт по международни отношения

22. Борислав Киров - икономист

23. Деян Йотов - юрист

24. Тодор Колев - ел. инженер

25. Тодор Михалев - еколог

26. Женя Пеева - икономист

27. Ферди Хюлми - дърводелец

28. Станислав Андреев - инженер по електроника