Делегатите на събора преизбраха ръководството си. Снимки ПП Движение Гергьовден

Делегатите на събора преизбраха ръководството си. Снимки ПП Движение Гергьовден

Партия "Движение Гергьовден" преизбра ръководството си и отправи призив за широко обединение в дясно. Това стана на редовен национален събор, който съвпадна и в 25-та годишнина от създаването на ПП "Движение Гергьовден". Гост на събора бе народният представител Тома Биков - зам.председател на парламентарната група на коалиция "ГЕРБ - СДС", част от която е и почетният председател на "Гергьовден" Любен Дилов - син. Той влезе в парламента като водач на листата във Втори многомандатен избирателен район - Бургас.

Делегатите на събора избраха ръководство, ката напрактика преизбраха доседашните председател и зам.-председател. Начело на партията ще продължи да бъде бургазлията Драгомир Стефанов, а негов заместник отново ще бъде другият бургазлия - Георги Маринчев.

На събора бе приета и декларация на XIV национален събор на "Движение Гергьовден". 

"Предлагаме политическа пролет, която да вдъхне нова енергия на зациклилия и тънещ във взаимен маразъм обществен живот. С тази декларация се обръщаме към народните партии в България, към дясно-центристкия сектор и към всички българи, които споделят библейското убеждение, че пътят през пустинята си заслужава само, ако това е пътят, по който ще се освободим от спомена за робството и от нагоните на тоталитарната държава. Предлагаме да започнем веднага консултации с политическите формации ГЕРБ, Съюз на Демократичните Сили, ВМРО, Съюз на свободните демократи, с народните земеделски формации, със БДС "Радикали", други дясно-центристки формации и всички представители на неправителствения сектор, съсловни и професионални организации, които биха желали да излъчат ясно политическо представителство, което да спре хаоса и държавния разпад. Да си кажем един на друг кривиците, както ни завещаха апостолите на националните борби, да се поучим от грешките и да продължим нататък

Хоризонтът на тези консултации да е нови парламентарни избори, които да доведат до съставянето на стабилно, конституционно парламентарно мнозинство. Опасяваме се, че още 100 дни на това управление, ще ни изправят пред необходимостта да съставяме правителство на националното спасение.

Може отсега да постигнем съгласие, както за спешно необходимите мерки, които да бъдат проведени от следващия служебен кабинет, така и за реформи с хоризонт 2030 година", пише в декларацията на партията.

В изказването си почетният председател на партията Любен Дилов - син акцентира върху коалирането с ГЕРБ. 

"Доста грешки направихме през годините и много от тях сме си казвали, но струва ми се въпросът, който се задава най-често  след последните евроизбори е грешка ли е обвързването със СДС и ГЕРБ.

Как стана така, че от едни от най-язвителните критици на Борисов през първите му два кабинета, внезапно се превърнахме в част от подкрепящата го коалиция, и то точно когато той излезе от изпълнителната власт. Сиреч, дори постове не изкарахме от тази работа. Каква е тази наша орисия, ще попита някой от старите гергьовци, вечно да сме в опозиция. Няма ли поне веднъж да бъдем на власт, да покажем, че можем да управляваме държавата поне толкова добре, колкото се справяме с частния си живот, с бизнесите си…

Отговорът е прост. ГЕРБ като народна партия, СДС, радикалите на Бакърджиев, ВМРО в много голяма степен също народна партия, свободните демократи и десните земеделци – това е нашето идеологическо семейство. Нещо повече – това са формации, чийто възгледи са възгледите на активната средна класа, на дребните предприемачи, на производителите, на предприемчивите търговци. Вие знаете, че Движение Гергьовден винаги се е самоопределяло като представляващо в политиката свободните професии, академичните среди и дребния и среден бизнес.

Всичките ни битки – за плоския данък, за  ДДС-то на печатните издания, за закона за публичност на лобизма, за Закона за устройство и защита на черноморското крайбрежие, за културно-историческите ценности, за застрахователния пул са били битки за интересите на тези групи хора. 

Мисля, че най-важният тласък към решението да се присъединим към СДС и ГЕРБ въпреки много си критики и към двете формации, бяха последните избори за Европарламент. Тогава просто не остана никой друг, комуто да повярваме, че е естествен и убеден привърженик на ЕНП-семейството. Защото т.нар. градска десница започна все повече да розовее и позеленява едновременно, превърна се еманация на изречението „тези сини сливи са червени, защото са зелени“. И това съвсем естествено ги доведе днес до коалиция с БСП. Да се надяваме, че идните дни ще се стреснат и ще си зададат въпроса "Ние кои сме всъщност?".

Галерия