От партията смятат, че България трябва да направи първата крачка, с която да сложи край на вековната мъка Македония. Снимката е илюстративна

От партията смятат, че България трябва да направи първата крачка, с която да сложи край на вековната мъка Македония. Снимката е илюстративна

"Време е да сложим край на мъката "Македония". Не че след днешното ни решение нещата ще станат веднага по-добри и по-леки. Не че от утре още ще ни заобичат повече братята и сестрите край Вардара. Но нека продължим със семейната метафора. Да. Ние имаме по-малък брат и той се държи лошо. Друсан от хормоните на политическия си пубертет като млада държава, този наш по-малък брат ни мрази. Краде ни историята. Изкелеферчва езика ни. Обвинява ни за всичките си несгоди. Цялата му самоидентификация преминава през отричането на това, че сме братя. Нарича ни татари, фашисти и как ли още не.

И какво правим ние насреща. Намразваме нашия по-малък брат? Изолираме го от нас и от света? Спираме го да ходи на училище?! Защото ЕС е точно това – училище за съвместен живот на европейските нации. Може да не ни харесва всичко в това училище, но – съгласете се – няма нищо по-добро на пазара в момента!", се казва в официална позиция на партия "Движение Гергьовден".

От партията смятат, че България трябва да направи първата крачка, с която да сложи край на вековната мъка "Македония".

Според партията т.нар. френско предложение е добро, защото:

– съдържа всички предложения, които България направи за да отпуши присъединителния процес пред РСМ;

– съдържа очевидната истина, че 27 държави заедно имат по-голяма възможност да вразумят нашия по-малък брат от една;

– с падането на границите между РСМ и Република България фактически ще отпаднат и много неща, които ни разделя. Разговорът вече няма да е между правителства и с посредничества. Вече българин и македонец ще могат да си говорят като членове на ЕС и за история, и за език, и за това какъв е Гоце, и за каквото искат!

– Самият продължителен предприсъединителен процес позволява във всеки един момент България, ако се почувства ощетена, или излъгана, да наложи своята воля и да коригира преговорните условия;

– Влязла в ЕС, Република Северна Македония, нашият по-малък брат ще трябва да се научи да спазва общите европейски правила, да ограничи и лекува езика на омразата, да зачита и уважава историята и мненията на останалите държави-членки;

– Ние не искаме да бъдем обичани от македонците, а да бъдем уважавани като по-голям брат. Да бъдем уважавани за мъките, за пролятата кръв за тази земя и за този народ. Ние обичаме нашия по-малък брат, независимо дали ни мрази или не, и вярваме, че един ден той ще ни разбере. Няма как да не чуе гласа на кръвта, който вика от древността. А, за да бъдем уважавани, ние трябва да се вържим уважително, като по-голям брат, който разбира, прощава и с твърда ръка води бъдещото ни съжителство към ясни условия и правила.

"След като българското правителство се уплаши да вземе само това решение, каквито са му правомощията и го прехвърли на парламента, "Движение Гергьовден" смята, че неговия представител в парламента, Любен Дилов - син, трябва да направи нужното не само да гласува за отпадане на ветото и старт на преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, но и да се опита да убеди скептично настроените депутати да подкрепят едно подобно решение.

Редно е също така, чрез нашият депутат да благодарим на министър Ганчовска и екипът ѝ, че въпреки постоянните неориентирани, хаотични и страхливи движения на премиера Петков, тя успя да наложи българската позиция в т.нар. "френско предложение".

Рядко са моментите в един човешки живот, когато бъдеще и минало се събират в една невралгична точка и поставят на изпитание и разума, и сърцето ни. Този момент е такъв. Не го наричаме исторически. Просто искаме всеки българин, независимо как го оценява, да го вкара в личната си история, в мислите си.

Вчера беше най-късата нощ на годината. Но тя беше достатъчна да обмислим и вземем това решение.

Бог е с България днес!", завършва декларацията на ПП "ДВижение Гергьовден".