Декларацията е във връзка с приключване на мандата на служебния кабинет назначен от Румен Радев

Декларацията е във връзка с приключване на мандата на служебния кабинет назначен от Румен Радев

Партия "Движение Гегьовден" излезе с декларация във връзка със седемте месеца на участие на президента на Република България Румен Радев в изпълнителната власт. Публикуваме целия текст на декларацията:

"Скъпи на сърцата ни.

Понеже всички ще сме заети от днес да коментираме новото правителство, редно е да направим оценка и на това, което се случи през последните седем месеца.

Служебните кабинети “Янев 1” и “Янев 2” практически бяха пряко участие на президента в изпълнителната власт. И това е нещо, което се случва за пръв път в новата българска история. С него и ще започнем прегледа на тези исторически седем явления, които не можем да не отбележим като рекордни за последните 32 години демократично развитие на обществото.

И така:

 

√ Яростно разделение на българското общество в размери и реторика, несравними дори с тези от 1990-а година;

√  Безпрецедентна намеса на президента в изпълнителната власт, непозната от 1990-а година насам. Пряко управление на силовите министерства чрез негови аватари и директно чрез смяна на шефовете на специалните и охранителните служби, МВР, митниците, данъчните и останалите контролни органи. Тенденция, която очевидно ще се запази и в новия, уж независим от Радев, кабинет;

√  Неслучвала се в цялата ни нова история конфронтация между законодателна, изпълнителна и съдебна власт и президентство. Небивал сблъсък между институциите, отблъснал над милион и половина българи изобщо от идеята да гласуват, а – боим се – и сериозно разколебал и вярата им в демокрацията;

√  Рекордна смъртност от Ковид-19 на български граждани (за повече от седмица първи в света по смъртни случаи на 100 хиляди души). През месец ноември и декември всеки ден давахме жертви, колкото един паднал пътнически самолет.

√  Рекродни цени на електроенергията за производствени нужди в цялата най-нова история на България;

√  Най-много нарушения на конституцията на глава от населението в цялата ни най-нова история;

√   Седемте “мисии“ и „месии“ на Румен Радев два пъти катастрофираха в основното си предназначение: да проведат честни избори в България, а президентът да бъде медиатор между политическите партии за съставяне на редовен кабинет и нормална работа на парламента. Това също се случва за пръв път в българската история.

√   За пръв път в най-новата ни история имаме толкова неподходящ за поста си човек, дълбоко неразбиращ смисъла и назначението на президентската институция, заложени в Конституцията на Република България. Съвсем естествено неговите два служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос във всяка една област на общественото функциониране.

Скептични сме как новата, сложна управляваща коалиция ще успее да се справи с това „наследство“. Надяваме се тези седем месеца, тези седем самураи на хаоса да останат в историята просто като един лош филм, който да не се налага никога повече да гледаме.

Надяваме се".