Мерките на правителството на Германия влизат в сила от 16-ти декември. Снимка Десислава Георгиева

Мерките на правителството на Германия влизат в сила от 16-ти декември. Снимка Десислава Георгиева

Федерална Република Германия затяга мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 от 16-ти декември. Те са следните:

- затварят се магазините, с изключение на тези за продажба на хранителни стоки, седмичните пазари за хранителни стоки, доставки, магазини за напитки, биомагазини, специализирани магазини за грижи за бебета, аптеки, санитарни магазини, дрогерии, оптики, магазини за слухови апарати, бензиностанции, места за ремонт на автомобили и велосипеди, банки, пощи, химическо чистене, салони за пране, продажба на вестници, зоомагазини;

- затварят се фризьорските салони, козметични студия, студия за масажи и татуировки и др. подобни, само необходимите по медицински съображения процедури остават разрешени;

- отпадат присъствените занятия и се преминава на дистанционно обучение, като се осигурява достъп до училище за деца, чиито родители са със значими за държавната система професии. Допускат се специални разпоредби за учениците в последните класове. Аналогични са мерките и по отношение на детските градини;

- разрешават се доставки на храна за консумация вкъщи, както и работата на хранителните столове, но се забранява консумация на място.

Забранява се консумация на алкохол на публични места в периода 16 декември т.г. - 10 януари 2021 година. Нарушенията ще бъдат наказвани с парични глоби.

Частни събирания с приятели, роднини и познати остават разрешени до 5 човека общо от собственото и още едно домакинство. Деца под 14-годишна възраст не се броят.

Изключение в рестриктивния режим е периодът 24-26 декември, когато се допуска събиране с до 4 човека извън собственото домакинство (съпрузи, партньори, роднини по права линия, братя и сестри и техните домакинства). Няма го ограничението относно две домакинства.

На 31-ви декември 2020 г. и 1-ви януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания.

Припомняме, че от 1-ви ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион. При пристигане е задължително регистриране онлайн и карантина за 10 дни след завръщането. Скъсяването на карантината е възможно само с отрицателен тест, който може да се направи най-рано на петия ден след влизането в страната.

От българското Външно министрество съветват българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в отделните федерални провинции.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Берлин на тел. +49 30 201 09 22, на дежурния телефон при спешни случаи: +49 176 122 99 190, към генералното ни консулство в Мюнхен на следните телефонни номера: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, към генералното ни консулство във Франкфурт на Майн на телефонен номер +49 69 509 278 130, както и на имейл адресите на дипломатическите ни представителства: [email protected][email protected][email protected][email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).