Вълнуваща изложба за птиците ще бъде открита в Геймановата къща в Средец в Нощта на музеите, 13-ти май. "Птиците" е гостуваща изложба на Националният етнографски музей при БАН с куратор гл. ас. д-р Ангел Ангелов и екип д-р Божидар Първанов, Валери Петров и Елка Минчева.

В нея са показани около 60 арт ефакти от различни краища на страната, в които главен герой е птицата - хурки, шевици, пафти, накити, съдове. Експозицията дава пълна представа за значението на птицата в българската култура и традиции, за мястото й в семейството, в ежедневието и обредността.

"Посетителите ще видят изображение на първата птица пред която хората са се прекланяли и ги ползва. Съдовете, които са включени в изложбата са от Възраждането - края на XIX и началото на XX век", каза за "Черноморие" Красимира Костова - директор на Общински исторически музей в Средец, част от който е и Геймановата къща.

Още от най-дълбока древност птиците са вдъхновявали и предизвиквали въображението на хората. Те са неизменна част от фолклора и изкуството на древните народи, а не рядко са включвани като персонажи в различни ритуални игри и обредни практики. Птиците често присъстват и в наративите. На тях се преписват човешки характеристики, а образите им са натоварени с дълбока семантика. Птиците присъстват и в редица религиозни и митологични текстове. В Новия Завет например, гълъбът е алегория на Светия Дух, а орелът на Свети Йоан Богослов.

Изложбата "Птиците" ще бъде открита на 13-ти май, събота, от 16.30 часа.

Час и половина по-късно, в 18.00 часа в Националния археологически резерват "Деултум" в село Дебелт ще бъде открита изложбата с експонати, открити при разкопките на праисторическото селище Козарева могила край Каблешково. В експозицията са представени керамични съдове от късния халколит. Ръководител на проучванията там е доц. Петя Георгиева.

Входът за посетители в Европейската Нощ на музеите е безплатен.

Галерия