Бахме информирани за събарянате на старите постройки, каза архитект Илиева (вдясно). Снимка Лина Главинова

Бахме информирани за събарянате на старите постройки, каза архитект Илиева (вдясно). Снимка Лина Главинова

В Община Бургас няма входиран проект за строеж в района на площад "Тройката", каза пред "Черноморие" главният архитект на Общината Веселина Илиева. Става въпрос за терен с площ от около 4 дка, който беше собственост на наследниците на Иван Хаджипетров. Там са били складовете на Големи български мелници, създадени през далечната 1872 година от Хаджипетров. Имотите един по един бях изкупени от строителния предприемач Здравко Станчев и в края на миналата година той започна да разчиства двора в непосредствена близост до книжарница "Хеликон". В Община Бургас са били информирани за премахването на старите постройки.

От целия комплекс от сгради, които се намират на терена, само Маринковите хамбари и постройката, където се е намирало читалище "Пробуда" са паметници на културата от местно значение.

Според запознати с инвестиционните намерения на Здравко Станчев, на това място ще бъдат построени нови сгради. А наемателите на помещенията вече са информирани за това. Те имат и подписани анекси към договорите си за месеците, до които ще останат. Последна ще бъде освободена сградата, в която се помещава книжарница "Хеликон".