Багерите събориха вътрешните постройки на Тройката. Снимки Лина Главинова

Багерите събориха вътрешните постройки на Тройката. Снимки Лина Главинова

Багери влязоха в двора, където някога са били складовете на Големи български мелници, създадени през далечната 1872 година от Иван Хаджипетров, видя екип на "Черноморие". Фирмата на строителния предприемач Здравко Станчев финализира няколкогодишните си усилия и изкупи всички имоти, собственост на наследниците на Хаджипетров. По непотвърдена информация на този терен ще бъдат издигнати няколко многоетажни сгради. Засега се бутат само постройките, които се намират във вътрешното пространство на терена. Върху него се намира и първата от веригата книжарници "Хеликон". Собствениците имат уверението на новия собственик на имота, че могат да останат в сградата до средата на следващата година.

Сградите в района на терена на Хаджипетрови също са строени от фирмата на Здравко Станчев.

За намеренията да бъдат съборени постройките алармира Живко Табаков - общински съветник от "Движение България на гражданите" малко преди началото на предизборната кампания за местния вот. Той настояваше да получи отговор от Министерството на културата и Община Бургас дали сградите са паметник на културата. Такъв въпрос отправи и сайт "Черноморие" към администрацията по време на кампанията. Оттам обаче не получихме отговор. А на въпроса: "Има ли входиран проект за строителство на терена от Здравко Станчев?" получихме информация, че такъв проект не е входиран (отговорът е отпреди два месеца б.а.).

След като бъде разчистен теренът във вътрешността, ще се премине и към поетапното събаряне на сградите, които са с лице към площад "Тройката". Последна ще остане сградата, в която се помещава книжарница "Хеликон". До този момент на нито една от витрините на търговските обекти, които са наематели в сградите не е поставена информационна табела до коя дата ще работят и къде, евентуално, ще се преместят. Договорите им за наем са фиксирани до август 2020 г.

Големите български мелцини се разрастват и през 1884 г. стават клон на картел със седалище в Париж. Първоначално ежедневният обем на производството им е бил 15 тона брашно, а с въвеждането на парни машини в производството, достига над 120 тона на денонощие.

Големите български мелници се превръщат в най-големите на Балканския полуостров, с пласмент на родни брашна в Цариград, Египет, Пирея, Егейските острови.

Независимо от превратностите на времето, Бургаските мелници  просъществуват над 120 години,  когато губят своя статус и през 2001 г. обявяват фалит. След годините от приватизацията през 1999-та до момента, предприятието няколко пъти бе препродавано, отдавано под наем, машините му върнати за старо желязо, а накрая сведено до цех за пакетаж на брашно.

Галерия