Балетният спектакъл Зле опазеното момиче може да с егледа на 17-ти февруари в Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Балетният спектакъл Зле опазеното момиче може да с егледа на 17-ти февруари в Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Анастасия Попова - лауреат на първия Международен балетен конкурс "Сара - Нора Прима" влиза в ролята на Лиза в балетна постановка "Зле опазеното момиче" по музика на Луи Херолд и режисура на Галина Калчева. Тя ще бъде представена на 17-ти февруари от 19.00 часа в залата на Държавна опера Бургас. Почитателите на балетното изкуство ще имат възможността да проследят завладяващата история с комични елементи и типично "френски вкус към живота", с впечатляващи визуални ефекти, прекрасна сценография – дело на всепризнатия майстор Иван Токаджиев, и великолепни костюми, създадени от талантливия млад костюмограф Яна Дворецка, както и на чудесното артистично присъствие на  цялата балетна трупа на Операта.

Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов, като те са неизменна част от структуриране на цялостния бляскав облик на представлението. Сценограф на новото заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев. Атмосферата на френска селска идилия, пресъздадена чрез сценографията, ще бъде сътворена на 17-ти февруари на сцената на Бургаската опера отново – автентично, със стил, усет към вкуса и нагласите на публиката, с характерния за френската култура финес и отношение към всяка подробност.

Влюбената двойка Лиза и Колен на бургаска сцена ще пресъздадат Анастасия Попова и премиер-балетистът Даниел Тичков, който танцува и на премиерния спектакъл миналата година. Комедийно‐пародийният персонаж на строгата вдовица Мама Симон отново ще бъде представен от Теодор Цаков, който изгради вихрено и със свежо чувство за хумор образа по време на трите предходни спектакъла. И макар вдовицата Мама Симон да крои план да омъжи красивата си дъщеря за богаташкия син Никез, любовта надделява над еснафските принципи и влюбените тържествуват. Премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас Емил Йорданов влиза отново в ролята на Никез, както на премиерния спектакъл през м. април мин. год.. Той представи и образа на влюбения Колен на спектакъла на сцената на Летния театър през м. юни 2023 г. В образа на Томас, бащата на Никез, влиза дебютно младият италиански балетист Франческо Пио Русо, който бе в главната роля в премиерния детски балетен спектакъл „Палечка“ – в края на 2023 г., заедно с японката Нанако Сато /и двамата са в състава на Бургаската опера/. А за Мама Симон, чието строго сърце е умилостивено от нежните чувства на младите, получава своя съдбовен бонус – сърцето на Томас, баща на несретника Никез. И в края на френската приказка има не една, а две сватби. И менует, гавот и буре се сливат в единен танц на любовта...

В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас: приятелки на Лиза: Яна Бердута, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кюл, Калина Неделчева, Нанако Сато. Лая Рамон и др.

В естетико‐смислов синхрон със стилистиката на сценографията са и превъзходно конструираните костюми, които внасят допълнително закачлив елемент в хумористичния сюжет. Те са дело на Яна Дворецка, художник със собствено виждане за една съвременна естетика, базирана на най‐доброто от класическите канони. Времето, посветено на структурирането на цялостния облик на постановката и извайването на детайлите – до бляскава завършеност, е дало своя неоспоримо положителен резултат и това бе осезаемо на двата премиерни спектакъла. От постановката струи истинската обич към сътвореното изкуство – с талант, отдаденост и съпричастност към общата кауза. Режисурата на Галина Калчева е изпипана – като изящна френска дантела, в която всяка брънка е на своето място, извайваща общия облик.

Присъстващите в залата на Операта в събота ще усетят неподражаемата атмосфера на съприкосновението с изкуство от най‐висока проба – такова, което придава смисъл, стимулира и облагородява. А искреният смях, породен от вихрения сюжет, преплетен с низ комични ситуации, съчетан с красива музика и изящност на движенията, е най‐сигурният способ за малко бягство от реалността и акумулиране на енергия – до следващия досег с изкуството...

Галерия