Розовият облак е с прожекция на 19-ти март. Снимки София филм фест на брега

Розовият облак е с прожекция на 19-ти март. Снимки София филм фест на брега

Най-награждаваните филми през 2020 година ще бъдат показани в рамките на XIX-то издание на "София филм фест на брега". Бургаският кинофестивал ще се проведе от 18-ти до 26-ти март в зала "Тончо Русев" на обновения Културен дом Бургас (бивш Дом на НХК б.р.).

Вторият фестивален ден е отреден за морската премиера на "Розовият облак" на бразилския режисьор Юли Жербазе. Прожекцията е на 19-ти март с начален час 15.30 часа.

Историята разказва за Джована и Яго, които са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Когато тайнствен смъртоносен облак надвисва над града, те са принудени да разчитат само един на друг. Тъй като месеците минават, а цялата планета е под карантина, двамата са изправени пред възможността връзката им бързо да приключи. Под напрежението на изолацията, Джована и Яго опитват да се преоткрият един друг, за да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят.

Юли Жербазе започва да се занимава с режисура на 20-годишна възраст. Творбите ѝ се отличават със силни диалози и изследване на вътрешните конфликти. Сценарист и режисьор е на шест късометражни филма, участвали на кинофестивалите в Торонто и Хавана. "Розовият облак" е нейният пълнометражен дебют, който имаше световната си премиера в конкурсната програма в "Сънданс". Филмът получи много положителни критики и бе определен като амбициозно стилен пълнометражен дебют".

Първият игрален филм на грузинката Деа Колумбегашвили "Начало" е официалното предложение на Грузия за "Оскар'2021" в категорията "Най-добър международен филм". Колумбегашвили е родена през 1986 г. и е изучавала кинорежисура в университета "Колумбия" в Ню Йорк. Късометражният ѝ филм "Лета" е участвал в основния конкурс на кинофестивала в Триест през 2017 г.

През изминалата 2020 година грузинско-френската копродукция "Начало" триумфира на фестивала в Сан Себастиан и спечели наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добра актриса, както и наградата на ФИПРЕССИ (секция "Откритие") на фестивала в Торонто.

Филмът ни потапя в света на замряло провинциално градче, в което общност на "Свидетелите на Йехова" е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. Вътрешното недоволство на Яна нараства, докато тя се опитва да осмисли желанията си.

Филмът може да бъде видян на 20-ти март от 20.00 часа.

На 23-ти март от 20.00 часа ще бъде прожекцията на унгарския филм "Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време" на режисьора Лили Хорват, който получи "Златен Хюго" на фестивала в Чикаго в конкурса за нови режисьори, спечели наградата за най-добра актриса в Анталия, участва в секция "Венециански дни" на фестивала във Венеция и беше унгарското предложение за "Оскар" в категория "Най-добър международен филм".

Колко далече бихте стигнали в търсене на истинската любов? След като изгражда успешна кариера в САЩ, опитният хирург Марта импулсивно се завръща в Унгария в търсене на мъжа от мечтите си. Двамата са имали кратка, но наситена връзка по време на медицинска конференция, но когато тя го открива в Будапеща, той твърди, че никога не са се срещали. Уверена в себе си, Марта започва да изгражда нов живот, започва да работи в местната болница, наема скромен апартамент и започва да следи любимия си мъж онлайн и в реалния живот. Изведнъж тя започва да се съмнява във възприятията си за реалността. Дали е жертва на сложна измама, или нейната мания я е хванала в капана на илюзиите?

Лили Хорват е родена през 1982 г. в Будапеща. Завършва аудио-визуално изкуство в университета "Сорбон - Нувел" в Париж и кинорежисура в Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща. Първият ѝ филм "Дете за сряда" печели наградата на конкурса "На Изток от Запад" на кинофестивала в Карлови Вари през 2015 г. През 2016 г. участва в създаването на компанията "Poste Restante", която продуцира втория ѝ филм - "Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време".

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели. Медиен партньор и сайт "Черноморие".