Гледат мярката на задържания, отглеждал канабис в апартамент

 

При проведена преди дни акция от служителите от сектор "Борба с организираната престъпност" към ОДМВР и Четвърто Районно управление на МВР в апартамента, нает от Цветомир Иванов от Бургас, е установено, че жилището е оборудвано за отглеждане на марихуана, съхранение на други видове наркотични вещества и тяхното разпределение на единични дози за улично разпространение.

При задържането си, при излизане от апартамента Цветомир се опитал да избяга и оказал яростна съпротива, което наложило използването на физическа сила и поставяне не белезници. При опита си да осуети ареста Цветомир Иванов се самонаранил, блъскайки главата си в стената, но след медицински преглед е установено, че опасност за живота му няма. Извършен му е личен обиск, като са намерени и иззети пакетчета хероин.

В наетия от Цветомир Иванов през септември апартамент са открити над 50 саксии с канабисови растения, поставени в специално пригодена с инсталации за проветрение, осветление и сушене на марихуана стая, както и 130 гр. амфетамини, 60 гр. хероин, 50 грама суха тревна маса - марихуанаи 10 грама кокаин - в друга стая, оборудвана за разфасоване на дрогата в дози за улично разпространение.

По време на задържането е констатирано, че Цветомир Иванов е ползвал лизингов джип "Сузуки гранд витара", без да има официални трудови доходи, като месечната му лизингова вноска е в размер на 2 300 – 2 400 лв.

При извършения обиск в жилището на Цветомир Иванов, обитавано съвместно с родителите му и намиращо се в комплекс "Лазур" са открити и иззети : найлоново пликче с 30 таблетки, реагирали при извършения полеви наркотест на амфетамини, пликче с бяло прахообразно вещество - метамфитамин и пликче с хероин, както и сгъваем нож по чието острие е открит метамфетамин.

Акцията на полицейските служители спрямо наркодепото в "Меден Рудник" е планирана и проведена дни след влизане в сила на условната присъда на Цветомир Иванов. Тя е постановена от състав на Бургаския окръжен съд отново за пласиране на наркотични вещества. Цветомир Иванов е получил "шест месеца лишаване от свобода – условно с 3 годишен изпитателен срок", като присъдата е влязла в сила от 30.11.2009 година.

Цветомир Иванов е задържан на 17.06.2009 година от служители на Пето Районно управление на МВР Бургас в района на бл. 15 в комплекс "Изгрев", като при извършения личен обиск са открити и иззети 18 торбички с жълтеникаво прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин, 18 розови и бели таблетки, също реагирало на амфетамин и три торбички с марихуана. В резултат на това състав на Бургаския окръжен съд му е постановил условната присъда.

Според Директорът на ОДМВР – Бургас – Милен Димитров Цветомир Иванов не гравитира към местни престъпни наркогрупи – факт, сочещ че на територията на Бургас не съществува монопол над наркоразпространение. Спрямо 25 годишния бургазлия е повдигнато обвинение за отглеждане, производство и пласиране на наркообразуващи култури / чл. 354 А и В от НК/ , като наказанията предвидени в законовите текстове са съответно : лишаване от свобода за срок от 2 до 5 години и глоба от 5 000 до 10 000 лв. и лишаване от свобода за срок от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.