Телекомите ни заливат с непоискани съобщения. Снимката е илюстративна

Телекомите ни заливат с непоискани съобщения. Снимката е илюстративна

От 5 000 до 10 000 лева глоба може да отнесе телеком, ако продължада да изпраща непоискани съобщения за маркетингови цели.

"Имат ли право телекомите да ни засипват с маркетингови и рекламни съобщения и как да ги спрем?" Това е най-често задаваният въпрос на страницата "Ние, потребителите".

Ако получавате от мобилния си оператор телефонни обаждания, SMS-и и имейли за изтичащ договор, промоционални абонаментни планове или други преференции, то най-вероятно сте дали съгласието си за това при сключването на договора.

Дали защото тогава не сте обърнали внимание или просто вече наистина ви е омръзнало от всички тези позвънявания и съобщения, но сега стигате до решението, че искате всичко това да спре!

Можете да оттеглите съгласието си по всяко време, като телекомът е длъжен да гарантира това да стане безвъзмездно и по лесен за вас начин. За целта е необходимо да уведомите дружеството за желанието си, като се позовете на чл. 261, ал. 2, т. 2 от Закона за електронните съобщения.

Ако след изразеното от вас впоследствие или още при сключването на договора несъгласие с бъдещо получаване на съобщения за маркетингови цели операторът продължава да ви атакува с позвънявания и SMS-и, можете да подадете жалба към Комисията за регулиране на съобщенията за нарушение на чл. 261, ал. 4. от ЗЕС.