Ученици с фракове и цилиндри посрещаха официалните гости. Снимки Лина Главинова

Ученици с фракове и цилиндри посрещаха официалните гости. Снимки Лина Главинова

Официалните гости, поканени за откриването на обновената база на Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, минаха по червения килим. Празникът бе издържан в стилистиката на Холивуд, където изкуството и киното вървят ръка за ръка. Тържеството бе навръх националния празник на страната - 6-ти септември - съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Директорът на гимназията Силвия Пехливанова благодари на кмета на Община Бургас Димитър Николов за подкрепата при реализацията на проекта. Ресторантът на училището е изцяло обновен, кухнята е с ново оборудване и това дава възможност на учениците да провеждат практиката си при изключително добри условия.

Учениците и техните преподаватели по специалните предмети направиха показно и демонстрираха тънкостите в занаята, които се преподават в гимназията. В техните умения се убедиха Радостина Иванова - Мишинева - почетен консул на Република Австрия в Бургас, народните представители Ася Пеева, Диана Саватева и Димитър Бойчев, началникът на Регионалното управление на РУО в Бургас Виолета Илиева, общински съветници, представители на администрацията, гости.

Базата е обновена по проект "Подобряване качеството на професионалното образование чрез модернизация на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в град Бургас", процедура "Подкрепа за професионалните училища в Република България". Тя разполага с класически ресторант с капацитет от 116 места, открита тераса с 60 места и заведение за бързо хранене за 70 посетители. Осигурен е специален достъп за хора с увреждания. В залите е монтирано LED осветление, климатични системи поддържат комфортна температура в помещенията за хранене.

Има система за топла вода, която се захранва от 5 слънчеви панела, разположени на покрива на сградата. Кухните са обзаведени с нови модерни уреди и инструменти, благодарение на които в тях може да се приготвят всякакви ястия.

Една от новостите в учебно-производствения комплекс е конферентната зала с капацитет за 60 души. Тя е оборудвана с голям екран и различни системи, които позволяват провеждането на семинари и презентации.

Ресторантът ще работи всеки ден, а менюто вече е готово и екипът очаква своите клиенти.

Галерия