Постаментът е монтиран. Предстои да бъда поставен бюстът на Петко Задгорски и паметника да бъде открит на 19-ти юли

Постаментът е монтиран. Предстои да бъда поставен бюстът на Петко Задгорски и паметника да бъде открит на 19-ти юли

Готов е постаментът, на който ще бъде монтиран бюст-паметника на художника Петко Задгорски. Той е поставен на алея, успоредна на т.нар. Пушкинова алея в Морската градина. Мястото не е случайно избрано, тъй като приживе Петко Задгорски създава паметника на поета Александър Сергеевич Пушкин, който се издига в края на едноименната алея. Бюст-паметникът на Задгорски ще бъде отрит със специална церемония на 19-ти юни. Негов автор е скулпторът Руси Костадинов.

В основата на идеята за изграждането на паметника на Петко Задгорски, чието име носи и бургаската художествена галерия, стои сдружение "Общество за духовни изяви".

Петко Задгорски е роден на 18 юни 1902 година в Сливен. През 1928 г. завършва специалност "Живопис" в Художествената академия в класа на проф. Димитър Гюдженов. От 1930 до 1962 г. работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име.

Почива на 1-ви октомври 1974 година, на 72 години, в Бургас.

От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.