Около 30% от родителите са изявили готовност да пуснат децата си на градина. Снимка Община Поморие

Около 30% от родителите са изявили готовност да пуснат децата си на градина. Снимка Община Поморие

Градините и яслите в община Поморие отварят на 1-ви юни. Дворовете на детските градини са почистени и обработени срещу кърлежи и насекоми. До края седмицата забавачниците ще приключат и с основната дезинфекция на всички вътрешни помещения и външни площи за игра – пързалки, катерушки и др., съобщиха от Община Поморие.

За първи път от два месеца и половина децата в общината ще тръгнат отново на градина. Градините в цялата страна бяха затворени, след като на 13-ти март в решение на Народното събрание бе въведено извънредно положение. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев градините и яслите могат да отворят поетапно в периода от 22-ри май до 1-ви юни.

По решение на Министерството на здравеопазването няма нужда да се прави микробиологично изследване, което се изисква след дълго отсъствие на дете. От 1 юни всички посетители в детските градини трябва да спират на входа за измерване на температурата. Те ще бъдат посрещани и изпращани с дезинфектант за третиране на ръцете. Температурата на децата ще се измерва периодично и вътре. Няма да бъдат допускани деца с прояви на респираторни заболявания.

Според предварително проучване се очаква посещаемостта на децата да е около 30 процента, а приемът да става само с изричното съгласие на родителите. Те ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, както и че ще спазват новите правила за работа, според предоставения им инструктаж.

За спокойствието на родителите, целият персонал на детските заведения в общината ще бъде тестван превантивно за COVID-19. Директорите са осигурили необходимите дезинфектанти, маски, ръкавици и шлемове. Ще се спазва изискването за до 16 деца в група, като при добри метеорологични условия възпитанието и отглеждането на децата ще се извършва на открито.

Цялостната организация на работа е съобразена с разпоредбите на здравното министерство.