В момента в детските градини се прави проучване относно броя деца, които ще постъпят веднага след отварянето на обектите. Снимка Община Варна

В момента в детските градини се прави проучване относно броя деца, които ще постъпят веднага след отварянето на обектите. Снимка Община Варна

Общинските детски градини и ясли във Варна ще отворят врати на 26-ти май, вторник, съобщиха от дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Здравеопазване" в Община Варна.

По решение на Министъра на здравеопазването медицинските изследванията на дете, отсъствало за продължителен период, съгласно Наредба №3 и Наредба №26, не са задължителни. Родителите обаче задължително ще трябва да декларират, че децата им не са били в контакт със заразно болни и нямат признаци на заболяване и висока температура през последните 14 дни.

В момента в детските градини се прави проучване относно броя деца, които ще постъпят веднага след отварянето на обектите, разработва се и часови график за  поетапен прием. В детските ясли е проведено проучване сред родителите на 1620 деца, като 75% са заявили готовност да ги пуснат отново на ясла.

При влизане в сградата на всяко дете ще бъде мерена температурата, като при над 37,3 градуса, то ще бъде връщано на родителите.

"В заповедта на министъра на здравеопазването няма ограничителен брой на деца в групите, но ние призоваваме при възможност родителите да ги задържат вкъщи, където е най-сигурната среда в условията на пандемия", казва Лили Христова,  директор на дирекция  "Образование и младежки дейности".

Ръководствата на детските градини разработват вътрешни правила за работа в условията на COVID-19,  въз основа на Мерки за организиране на дейностите в детските градини след отмяна на извънредното положение и възстановяване приема на деца на Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Сдружението на общините. Преди постъпването на децата родителите ще бъдат запознати с тези мерки и ще бъдат задължени да подпишат декларация, че носят солидарна отговорност за спазването им. Същите мерки се предвиждат и за яслите.

Персоналът на детските заведения е запознат с изискванията за безопасност, в това число носене на лични предпазни средства и дезинфекция на помещенията и площадките за игри на открито. Осигурени са достатъчно количества материали и препарати, необходими за поддържане на санитарно-хигиенните условия. Уточнени са механизмите за хранене, дезинфекция, създадени са алгоритми за плавно преминаване в работен режим.  

Във връзка с предстоящия прием  на деца от 01.06.2020 г. за новите яслени и първи групи към детските градини директорите са длъжни да създадат защитени работни места, където ще се извършва регистрация и записване на приетите деца.