Графа ще свири и на акустична китара по време на концертите. Снимка Нели Куртева

Графа ще свири и на акустична китара по време на концертите. Снимка Нели Куртева

Владимир Ампов - Графа прави музикалния си дебют на 10-годишна възраст през с песента "Мама, татко и аз", последвана от хита "Мандарини" и с него се задържа повече от половин година в телевизионната класация на БНТ - "Музикална чуднотека". Дебютният му албум "Гумени човечета" излиза на 29-и ноември 1993 година. От юни 2003 г. на българския музикален пазар е 5-ият мултимедиен албум на Графа - "Искам те". Едноименният сингъл печели наградата на БГ радио за текст. Същата година той става "БГ изпълнител", а албумът "Искам те" става албум на 2003 година, според музикалната телевизия ММ.

През 2008 година изпълнителят създава собствена процедунтска компания "Монте мюзик", която работи с български музиканти и изпълнители.

Влади Ампов - Графа и топ музикантите му ще представят нов акустичен проект с най-големите хитове на певеца в поредица от четири концерта. Първото събитие ще се състои в Античен театър – Пловдив на 11 юни, следват летните театри в Бургас – 16 юни, Варна – 15 юли и Русе – 16 септември.

- И тази година няма да пропуснете Бургас. Градът е включен в турнето Ви, което започва от Пловдив. Концертът сега ще бъде в акустична версия. Защо избрахте да предложите нещо по-различно от традиционните концерти, които правите?

- Въпреки пандемията и посещаемостта от страна на публиката през тези две години само на 50%, ние бяхме в тези градове. Затова реших, че ще представим сега една акустична версия. Този тип концерни не се прави често на открито, защото той предразполага към по-задушевна атмосфера. Започваме от Пловдив, след това сме при Вас в Бургас, след това във Варна и завършваме в Русе. Много от песните, които публиката ще чуе са с нови аранжименти. Други пък ще звучат в първия вариант, който съм измислил само с китара. Порових се в старите песни, които са звучали само с пиано. По този начин музиката се подчертава, текстът звучи по-различно. Публиката ще чуе и нови песни, и по-стари, които не изпълняват много често на живо. Хубавото е, че хората, освен че ще слушат музика, ще могат да танцуват, да пеят. Ние музикантите на сцената се забавляваме постоянно по между си. И приятелството, което имаме се усещата и на самата сцена. В концертите ще участват - Борислав Бояджиев - Борче, Мирослав Иванов, Александър Обретенов и Венцислав Трифонов.

Акустичните концерти не са нещо често срещано и си заслужава да бъдат посетени, още повече, че ние ще направим само тези четири.

- Защо турнето носи името на песента "Утре отново"?

- Може би, защото искаме да вдъхнем повече усмивки, повече позитивизъм на хората, че утре отново ще сме заедно. И ето, че това утре дойде. Ще сме заедно близо един до друг без да се притесняваме. Защото знаете, че през последните две години хората на изкуството бяхме ограничени и спазвахме всички противоепидемични изисквания.

- По какъв начин тези две трудни години, през които минахме, се отразиха на музиката, която правите?

- Създадох много нова музика, която ще се появи в нов албум наскоро. Използвах това време време, за да усъвършенствам свиренето си на китара. И това ще се чуе по време на тези акустични концерти. Освен, че ще пея ще се включа и като китарист, и като пианист по време на тези концерти. Изразявам се по-всеобхватно и хората усещат това. И това, според мен, винаги е плюс. Хората ще могат да усетят изцяло музиката, която извира от мен.

Нямаме търпение да представим музиката си на концертите.

- Някои от новите Ви песни ще звучат ли по време на турнето?

- Да, ще има и нови песни, които хората ще чуят. В концертите са включени и песни, които звучат и станаха популярни през последните две години.

- Всяка година имате изненада за вашите почитатели. Каква ще бъде тази година тя?

- Тази година формулата на концерта ще бъде изненада. Правил съм много технологични концерти с визуални ефекти, но този път музиката ще бъде водеща. Самото темпо на концерта ще предполага различна визуализация.