Графа празнува днес рождения си ден. Снимка Нели Куртева

Графа празнува днес рождения си ден. Снимка Нели Куртева

Владимир Ампов - Графа прави музикалния си дебют на 10-годишна възраст през с песента "Мама, татко и аз", последвана от хита "Мандарини" и с него се задържа повече от половин година в телевизионната класация на БНТ - "Музикална чуднотека". Дебютният му албум "Гумени човечета" излиза на 29-и ноември 1993 година. От юни 2003 г. на българския музикален пазар е 5-ият мултимедиен албум на Графа - "Искам те". Едноименният сингъл печели наградата на БГ радио за текст. Същата година той става "БГ изпълнител", а албумът "Искам те" става албум на 2003 година, според музикалната телевизия ММ.

През 2008 година изпълнителят създава собствена процедунтска компания "Монте мюзик", която работи с български музиканти и изпълнители.

На 3-и август Графа ще изнесе концерт в Летния театър на Бургас под мотото "Ти грееш".

 

- Вие сте един от малкото изпълнители, които не се изплашиха от пандемията и организирахте серия от концерти, единият от които е в Бургас. Какво Ви амбицира да го направите?

- Цялата индустрия беше затворена за месеци в България. В момента е позволено да има концерти, театри, опера при 50% заетост на местата. Използвахме тази възможност, за да организираме концертите Ти грееш, като започнахме от София в четири поредни вечери на стадион "Юнак" и бяха изключително успешни. Спазвахме всички противоепидемични мерки за дезинфекция и за социална дистанция. Благодарим на всички, които организират концертите, за да се спазват всички тези мерки и не на последно място и на самата публика, която въпреки че има дистанция и тя се спазва, се усети готината емоция у всеки. Хората танцуват и пеят на разстояние един от друг. Усетих тази емоция и се надявам това да се случи и на предстоящите концерти сега във Велико Търново, след това във Варна, Пловдив и Бургас.

- Концертите Ви в София са минали при спазване на всички противоепидемични мерки и при висок адреналин от страна публиката. По-различна ли е тя сега, след COVID кризата?

- Тя е още по-емоционална. Това, че хората са на разстояние не им попречи да съпреживяват заедно с нас музиката и това, което се случва. Ние сме по някакъв начин щастливци, защото в Европа концертите все още са забранени до началото на следващата година. Британската музикална индустрия излезе с отворено писмо за това, че над 200 000 души са останали без работа. Освен изпълнителите и групите покрай тях има много хора, които работят и те изхранват семейства, а нямат доходи. Радвам се, че с нашите концерти помагаме като работим с местни компании в градовете, в които гостуваме, за да може да подкрепим заетостта в тази сфера.

- Турнето Ви е озаглавено "Ти грееш" като едноименната Ви нова песен. Защо точно тя стана слоугън на концертите Ви това лято?

- Стана абсолютно естествено без да се замисляме. След всичко, което се случи ти можеш да погледнеш на живота и за грейнеш, както се казва. Затова решихме, че това ще е мотото на концертите. Определено това е послание, което обединява нас на сцената и хората пред нея.

- Вие пяхте в Летния театър на Бургас през лятото на 2018 година. С какво ще е по-различен концертът Ви сега?

- Музикалната програма е различна. Има песни, които изпълнявам като се появявам с китара. Има песни, които са с нов аранжимент. Има и такива, които са част от последния ми албум. Няма празно. Нямаме търпение да се качим на сцената на Летния театър в Бургас. Последният път беше много яко.

Поради това, че имаме право на 50% публика произведохме своя. На празните седалки в залите поставяме по едно греещо човече. Хората ще могат да ги видят и на концерта в Бургас.

- Утре имате рожден ден. Какво си пожелавате за личния си празник и как ще го отпразнувате?

- Най-вече си пожелавам здраве на мен и на близките ми. Пожелавам си и спокойствие, за да можем по-лесно да преодолеем всички тези трудни моменти.