Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас е автор на проекта, който спечели общинско финансиране. Снимка Архив Черноморие-бг

Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас е автор на проекта, който спечели общинско финансиране. Снимка Архив Черноморие-бг

Графичната база "Тодор Атанасов" в Бургас отваря врати за арт срещи край морето. През трите летни месеца – юли, август и септември, в базата ще си дадат среща петима имените български автори и студенти от филиала на Националната художествена академия в морския град. Това ще става факт благодарение на проекта "Графични срещи край морето", разработен от Добрин Вътев – председател на Дружеството на художниците в Бургас. Той бе одобрен на първата сесия за подпомагане на културни проекти и ще получи финансиране от Община Бургас.

Всеки един от авторите, които ще участват в "Графични срещи край морето" ще нарисуват по две графични творби. Всяка една от тях ще има по 10 отпечатъка – офорт или литография, това е в процес на уточняване. А докато художниците творят, студентите ще наблюдават процеса.

"На финала на проекта ще направим изложба с творбите, които се създадени в базата. Ще подредим и снимкова експозиция, която ще проследи етапите от реализацията на "Графични срещи край морето", каза за "Черноморие" Добрин Вътев. Той е предложил кои автори ще участват в проекта. За да обяви имената им публично обаче, трябва да получи потвърждение от тях, че няма промяна от предварително водените разговори.

Община Бургас, която финансира проекта със средства, ще получи десет графични отпечатъци. Такива ще бъдат предназначени и за фонда на Дружеството на художниците в морския град.