Зам.-кметът по култура в община Бургас Диана Саватева връчи голямата награда на Иван Нинов. Снимки Черноморие-бг

Зам.-кметът по култура в община Бургас Диана Саватева връчи голямата награда на Иван Нинов. Снимки Черноморие-бг

График спечели голямата награда в конкурс - изложба на името на Ненко Токмакчиев. Тя се организира за втора поредна година и е в нея участват художници само с акварелни творби. Изложбата се организира от художествена галерия "Петко Задгорски" с финансовата подкрепа на Община Бургас и с подкрепата на семейството на Ненко Токмакчиев.

Тази година в изложбата участваха 58 художници със 77 акварелни творби. "С тази изложба отдаваме почит към творчеството на Ненко Токмакчиев. Тя показва, че имаме традиции в акварела. Българските художници се отнасят с голяма любов към тази техника", сподели при откриването директорът на галерия "Петко Задгорски" Георги Динев.

Жури в състав - проф. Ивайло Мирчев, проф. Марин Добрев, проф. Кирил Божков и Диана Саватева - зам.-кмет по култура в община Бургас определи носителите на отличията. "Журито е гаранция за нивото на изложбата. Тя е посветена на художник, оставил трайни следи в изкуството", каза Диана Саватева.

Тя връчи и голямата награда на Община Бургас на художника Иван Нинов. Той е график, но работи и в областта на акварела. "Малко съм изненадан от награда. Участвал съм биеналето "Приятели на морето и случайно разбрах за тази изложба", сподели Иван Нинов. Той сподели, че е поднавал Ненко Токмакчиев и призна, че се иска сериозен похват, за да се рисува акварел.

Сред наградените са и: Дамян Баев с приз за млад автор от Съюза на българските художници, Ангел Гаджев с наградата на художествена галерия "Петко Задгорски", допълнителната награда е за Мая Ананиева.

Наградите номинации бяха за: Александър Христов, Георги Петков, Димитър Чолаков, Панайот Апостолов, Петър Кайряков, Цветан Казанджиев, Тодор Тодоров, Цончо Денев.

Сред гостите на откриването на изложбата бяха художникът и меценат Руси Куртлаков, художникът Милчо Талев, директорът на филиала на НХА доц. Димо Колибаров и други.

Галерия