Грамофонът бе монтиран на 4-и май. Снимка Архив Черноморие-БГ

Грамофонът бе монтиран на 4-и май. Снимка Архив Черноморие-БГ

Грамофонът, творба на Руси Стоянов, отново ще свири. Този път обаче мелодията ще се разнася в определени часове. Той бе възстановен и монтиран отново на старото си място на улица "Алеко Богориди" на 4-и май. Вместо стария кристален сервиз, който авторът е сложил в кутията, за да може при завъртане на ръчката да свири, сега има нововъведение. В Грамофона е монтирано устройство, от което ще се понася във въздуха мелодията. Като за начало при завъртане на ръчката на Грамофона, от него ще се чува музикалния инструментал на две емблематични песни. Това са "Ах, морето" по текст на Иван Ненков и музика на Стефан Маринов в изпълнение на Тони Димитрова и "Добър ден, море" по текст на Стойчо Гоцев и музика на Стефан Диомов в изпълнение на "Тоника". Инструменталът е с продължителност от една минута и е направен от маестро Стефан Диомов.

Малцина успяха да чуят музиката на 24-и май. Тогава Грамофонът засвири по желание на Община Бургас. След това обаче отнова замлъкна, за да бъде направена калибрирането.

Грамофонът ще засвири на 31-и май, но музика от него ще звучи в определени часове - от 08.00 до 14.00 и от 16.00 до 20.00 часа всеки ден - от понеделник до неделя.