Има рязък скок на болните между 30 и 64 години

Има рязък скок на болните между 30 и 64 години

Грипната епидемия за област Бургас остава в сила. От Регионална здравна инспекция отчитат лек спад на случаите на заболели от грип и ОРЗ, но цифрите се запазват над епидемичните стойности. За периода 21-24-ти януари 2019 година е регистрирана обща заболеваемост 182.54% или 370 случая като за първите четири дни на миналата седмица тя е била 190,44%  или 381 случая. Регистриран е спад на болните във възрастовите групи 0-4 години, 5-15 години и 15-29 години. От Регионална здравна инспекция в Бургас съобщават за ръст на болните в групите 30-64 години и над 64 години. Вътрешните отделения на болниците в областта са с увеличени легла и имат готовност при необходимост да приемат пациенти.

Учениците в област Бургас са на училище. По данни на Регионално управление образование отсъстващите за цялата област са под 20 %. При отсъстващи над 30 % директорите могат да уведомят РЗИ и да поискат прекъсване на учебния процес. Такава ситуация има в община Средец, където днес, само Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" работи. Директорите следят броя на отсъстващите и своевременно информират за обстановката компетентните институции.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при "засилен филтър", ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Пробите за грип, при регистрираните смъртни случаи, са отрицателни, докладваха специалистите. Щабът в Областна администрация Бургас ще заседава на 31 януари, когато на база на новите цифри ще прецени дали епидемията да бъде отменена. Според здравните специалисти, в средата на новата седмица трябва да започне спад на заболелите.