В правомощията на всеки кмет е да обяви грипна епидемия, според броя заболели

В правомощията на всеки кмет е да обяви грипна епидемия, според броя заболели

Грипната ваканция, която бе обявена на заседание на заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, засега подминава община Поморие. Ваканцията бе обявена заедно с грипната епидемия, която е в сила от днес на обяд до 4-и февруари включително. За последните седем дни броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания е 236 на 10 000 души при норма от 225 на 10 000 души. Учебните занятия се прекратяват от 22-и до 29-и януари включително. Новината за грипната ваканция е обявена и на сайта на Регионално управление на образованието - Бургас. Там пише: "От днес - 24.01.2018 г. до 29.01.2018 г. (включително) е обявена грипна епидемия в област Бургас. Преустановяват се учебните занятия във всички училища в областта".

Въпреки това грипна ваканция на територията на община Поморие няма. "Към момента, в община Поморие няма данни за достигнато критично ниво на заболеваемост или други условия, които да налагат обявяването на грипна ваканция", съобщиха от пресцентъра на Общината.

"В правомощията на кметовете от областта е да обявят грипна ваканция за учебните заведения, на база данни за заболеваемостта на територията на съответната община. От всяко училище на територията на общината се изискват данни за отсъстващите ученици, а грипна ваканция в Поморие ще бъде обявена в случай, че процентът на болните от грип се увеличи", уточниха още оттам.

Обявиха грипна епидемия в Бургаско от днес. Няма да се учи до 29-и януари