Кметът на Средец Иван Жабов връчи грамота за трето място за група Тронките от село Момина църква. Снимки Лина Главинова

Кметът на Средец Иван Жабов връчи грамота за трето място за група Тронките от село Момина църква. Снимки Лина Главинова

Група "Равненчанка" спечели приза "Комня Стоянова" на петото издание на националния конкурс "С песните на Комня Стоянова", който се проведе в Средец. Той се организира от Община Средец и е посветен на една го големите странджански народни певици, родом от средецкото село Драчево.

Над 80 индивидуални изпълнители и групи от областта и страната взеха участие в тазгодишното издание на песенния фестивал. Журито с председател проф. Стефан Чапкънов и членове - народните изпълнители - Янка Рупкина, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов и Костадин Михайлов оценяваше таланта на участниците. Повече от час продължи заседанието на журито, което имаше нелеката задача да определи победителите в отделните възрастови групи и категории.

Отличията - грамоти и парични награди, осигурени от организатора - Община Средец, бяха връчени на специална церемония. Кметът на Община Средец Иван Жабов благодари на участници и на жури и връчи част от наградите.

Първа награда в първа възрастова група при индивидуалните изпълнители бе за Теа Мартинова на 5 години от Средец. Във втора възрастова група първа награда бе за Георги Пламенов на 10 години от Царево. В трета възрастова група бе присъдена само трета награда и тя е за Гергана Димитрова от Бургас. В четвърта възрастова група журито връчи три трети и две втори награди.

При съставите в първа възрастова група бяха присъдени две трети награди - за ДФГ "Росенче" от село Росен и за ФГ "Странджанска огърлица" от Средец. Във втора възрастова група журито даде четири трети награди, три втори и една първа - за "Камчийски гласове" от община Долни чифлик.

Празникът продължи с концерт на Костадин Михайлов.

Галерия