DSC_1013

DSC_1013

Гюлсюм Али: Музиката е моят свят една от 12-е песни, които стигнаха до финала на тазгодишното издание на фестивала. 

"Щастливи и от малкото" е по музика на Радостин Иванов, текст - Десислава Йорданова и Гюлсюм Али, аранжимент - Радостин Иванов.
- Гюлсюм, кой беше причината да се занимавате с музика? Знаем, че когато детето е малко някой трябва да му помогне да открие таланта си и да го развие?
- Това бяха моите родители. Бях много малка, когато те са забелязали моя талант и са взели нещата в свои ръце. Участвала съм в много фестивали и конкурси. Първата ми изява на сцената беше, когато бях едва на три години. Тогава изпях "Малко жълто патенце". След това продължих да се занимавам с музика. По време на участието ми на конкурса "Сезони" бях забелязана от Нели Червенякова. С нея започнах по-сериозно да се занимавам с музика. Последваха записи в София на песни, написани специално за мен от Красимир Гюлмезов, от Борислав Мирчев.
- Тази година ще се явите на конкурса "Бургас и морето", за да изпълните песента "Щастливи и от малкото", която е по текст, написан от вас и Десислава Йорданова. Коя беше причината, която ви провокира да участвате във фестивала?
- Това е второто ни участие на конкурса. Преди четири години с моят колега Радостин (той също е част от екипа на Радио Бургас б.а.) отново участвахме с наша песен на "Бургас и морето". Тази година чух рекламата и си казах: "Защо да не го направим?". Работя в радио, може да нямам толкова чести изяви на сцената, но с Радо постоянно правим нещо в студиото, извън работно време. Когато имаме възможност, се събираме в името на музиката. Решихме, че можем да направим нещо за този конкурс и така се роди песента.
- Каква е песента?
- Тя е свежа, много позитивна, ако съдя по реакцията на хората, които са я чули. Дава ти възможност да се насладиш на хубавите неща и на лятото.
- Да очакваме ли тази песен да се превърне в един от летните хитове, родени на "Бургас и морето"?
- Дано, искрено се надявам. Вярвам, че песента ни е направена с много труд и любов и се получи.
- По какъв начин музиката и пеенето ви описват?
- Може би музиката е моето истинско аз, защото там се чувствам в моя свят. И чрез нея мога да излъча всичко, което имам в себе си, пълна с живот и вярваща в доброто и хубавите неща.
- Какво още искате да опитате в музикално отношение? В кой жанр искате да експериментирате, с кого искате да работите?
- Честно казано по време на обучението ми имах възможност да опитам раазлични неща - участвах в мюзикъл, в джаз концерти, но пък ми липсва това. Искам постоянно да го практикувам. Бих излязла на сцената на Операта и да участвам в постановка.
- Коя е пречката, която не ви дава възможност да реализирате тези ваши желания?
- Не мога да кажа със сигурност, но може би по-малкото събитие ни спират. На младите хора не им се предоставят много възможности за изява.
- Каква музика обичате да изпълнявате и каква музика обичате да слушате?
- Качествена музика т.е. нямам ограничение за стила. Обичам да експериментирам извън музиката, с която се занимавам.
- Кой ви дава хъс и самочувствие да продължавате и да не се отказвате?
- Личната ми мотивация и това, което виждам от изявите на големите изпълнители. Преди години е имало сериозна организация за едно голямо шоу. Сега тя липсва малко, но не е невъзможно да се направи.
- Каква е подготовката за "Бургас и морето"? Какво обмисляте с екипа на песента?
- Подготовката е доста сериозна. Руслан Карагьозов се занимава с това, звученето на песента да бъде наред. А това как точно ще предсставим песента, ще го оставим като изненада.
- Към кое жури ще се стремите - към професионалното или към публиката?
- Би било най-добре да спечелим сърцата и на двете. Ще бъдем себе си.
- Имате ли предпочитания за езика, на който пеете?
- Не, нямам такива предпочитания. Може бъде смесено пеенето - на български и на английски, защо не и на турски - другият ми майчин език. Но мисля, че човек трябва да бъде смел, да запише песен на български и да се опита да я разпространи в чужбина.
Когато участвах във формата "Гласът на Турция", искаха да изпея нещо на български. Имаше интерес от тяхна страна да пея на български.
- До къде стигнахте в този формат?
- До т.нар. трети етап, при който се подбираха отборите. Не успях да вляза там.