Маските са задължителни навсякъде в Италия, но в обществения транспорт не може да се спазва дистанция и риска от заразяване се увеличава. Снимки Росица Мирчева

Маските са задължителни навсякъде в Италия, но в обществения транспорт не може да се спазва дистанция и риска от заразяване се увеличава. Снимки Росица Мирчева

От днес заради нарастващите случаи на коронавирус в цяла Италия влиза в сила вечерен час. Никой не може да излиза между 22.00 и 05.00 часа. През почивните дни се затварят всички търговски центрове, а барове и ресторанти имат право да работят до 18.00 часа. Страната е разделена на зони, според степента на заболеваемост. Най-засегнати са областите Ломбардия, Пиамонте, Валдиоста, Калабрия и Болцано, които попадат в червения сектор. Там е въведен пълен локдаун. Затворени са всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, аптеки и магазини за цигари. Спортът е разрешен само в близост до дома, индивидуално и с маска. Отворени засега са детските градини. В оранжево са оцветени Кампания, Лигурия, Пулия, Сицилия и Венето. Най-малко засегнати, в жълтата зона са Абруцо, Базиликата, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Марки, Молизе, Сардиния, Тоскана, Умбрия. Случaите на Ботуша са повече от 790 хиляди. От началото на ноември статистиката отчита над 22 хиляди нови случaи дневно. Страната е на 12-то място в световен мащаб като челната позиция е за САЩ.

От началото на пандемията "Черноморие" вече 34 седмици ви информира как останалия свят се бори с коронавируса. Правим това посредством разказите на българи от най-горещите точки.

"В момента в Италия цари хаос. Има много изплашени хора и такива, които вече не вярват. Виждам хора по улиците, които се разхождат с по две хирургични маски и ръкавици. В същото време в обществения транспорт продължава да е лудница, има прекалено много пътници и там по никакъв начин не може да се спазва дистанция. Много хора загубиха работата си и сега са на помощи. Парите, които правителството обещаваше по време на първата вълна, бяха изплатени, но в много малък процент. Сега има протести и сблъсъци, защото хората не искат да бъдат затваряни отново", разказва Росица Мирчева, която от години живее в Рим. Според нея има много хора, които от април не са получавали заплати и вече се хранят в трапезариите на Каритас.

"Много боли когато се редиш на опашка за храна, а преди си заемал някаква позиция и си имал определн статус. Положението сега е ден за ден. Вноските за коли уж бяха спрени, но от септември възобновени", допълни тя. Навсякъде в италианската столица се виждат детектори за температура. Бързи тестове се правят в аптеките. А всеки,  който иска може да си направи и тест с тампон, който е по-релевантен и се заплаща.“Много мои познати са заразени, но засега изкарват болестта леко.Тук лекарите си противоречат и хората са объркани. Има теории като в България, че заради парите се пишат повече  ковид болни, тъй като болницата взима по 2000 евро за такъв пациент. Говори се дори за манипулиране на тестовете“, допълни още Росица. Объркване и дезорганизация цари в страната, смята тя и даде пример със спортните зали. Преди да ги затворят властите са казали на собствениците да приведат изключителни мерки за безопасност и дезинфекция. Те го направили, а след това властите ги затварят. Сега няма яснота кой ще покрие вложените средства за препарати и плексигласови ограждения.

Страната отново е изправена пред здравна криза след като болниците отново започнаха да се пълнят с пациенти. В Рим има цяла болница обособена само за пациенти с ковид-19. "Хората не издържат вече и психически. Виждам сиви, обезверени и изплашени лица", допълни още Росица.

Броят на регистрираните случаи на COVID-19 от началото на пандемията е 824 879. На 5-ти ноември е регистриран най-високият брой на заразени от началото на здравната криза - 34 505 души. Активните случаи са 472 348. Оздравелите вече са 312 339 души.

Подобно на България и в Италия лекарите съветват да се пие витамин С и да се следи температурата. "И също като в България няма никакъв контрол", завърши Росица.

Галерия