Освен университетски, Хайделберг е и туристически град. Снимки Авторът

Освен университетски, Хайделберг е и туристически град. Снимки Авторът

Хайделберг  е един  от най-романтичните немски градове със своите барокови сгради и катедрали, очароващ с тесните си улички и живописни къщи. Град с над 300 заведения, барове, клубове, дискотеки. Град на красотата, на младостта, с над 3 милиона туристи на година .Истинският магнит за хора  от цял свят. Но да посетиш Хайделберг през март е истински лукс. Градът ухае на цъфнали дървета и цветя.

Хайделберг се намира в южна Германия, разположен на долното течение на  река Некар, между градовете Франкфурт на Майн и Щутгарт. Известен с романтичния си замък, който се извисява над града и с най-стария университет в Германия т.н. Рупрехт-Карс университет, носещ името на неговите създатели. Открит е през далечната 1368 г. Сега може да се разгледа факултета с бюст паметника на проф. Роберт Бунзен, немски химик и физик и бившия студентския затвор, който сега е превърнат в музей. В него от 1778 до 1914 г. за лошо поведение са били затваряни студенти, държани само на хляб и вода. Престоят им бил прекъсван за явяване на изпити. В Хайделберг е написан студентския химн, който се изпълнява на академични церемонии и празници по целия свят. Университетът се гордее с 9 нобелови награди. Сега в различните му 12 факултета учат и български студенти.

След учебната част поех за замъка. Повече от километър и половина е разстоянието до него. Избрах да тръгна пеша, а не да взема влакчето. Така минах  през старата градска част, през Бисмиркплощад, сградата на кметсвото. А пред него гости поздравяваха младоженците, които преди минути бяха сключили брак. След по-малко от час, заедно със стотиците туристи се качих на хълма, разгледах замъка, изцяло запазен, крепостта, която се издига на високия хълм Кьонигщил. Гледката оттук е неповторима, долу е градът с неговото вековно и ново великолепие, както и виещата се река Некар и нейните неповторими мостове.

И на изпроводяк с Хайделберг ще добавя - той е един от малкото германски градове, които не са пострадали по време на американските бомбардировки по време на Втората световна война. Защото още през 19-и век тук са следвали голям брой американски студенти и градът е бил много популярен сред американската интелигенция. След войната тук се разполага централата на американските сухопътните сили в Европа.

А и да не забравя през 2011 г. българският диригент Йордан Камджалов е избран за генерален музикален директор и гл. диригент на филхармонията и оперния театър в Хайделберг, наречен магьосникът от германските медии.

Галерия